Orientační nabídka


 

Ústecký kraj chystá olympiády mládeže

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj chystá olympiády mládeže
Za sto dní proběhne druhá Krajská olympiáda dětí a mládeže Ústeckého kraje. Tato sportovní akce bude co do organizace a zajištění generálkou na celostátní letní Olympiádu dětí a mládeže, která se v Ústeckém kraji uskuteční v roce 2007.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14.3.2006

 

Ústecký kraj se chystá olympiádu mládeže

 

Za sto dní proběhne druhá Krajská olympiáda dětí a mládeže Ústeckého kraje. Tato sportovní akce bude co do organizace a zajištění generálkou na celostátní letní Olympiádu dětí a mládeže, která se v Ústeckém kraji uskuteční v roce 2007. O aktuálním stavu příprav obou významných sportovní podniků informovali 14.března během tiskové konference náměstek a zástupce Radek Vonka, náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Kubata, zastupitel Ústeckého kraje Jindřich Stádník, ředitelka Dobrovolnického centra Ústeckého kraje Lenka Černá a předseda krajského sdružení ČSTV Zdeněk Kubec.

„Velmi mě těší, že se Ústeckému kraji podařilo získat pořadatelství letní olympiády dětí a mládeže v roce 2007, je to prestižní sportovní akce a věřím, že dokáže přispět k tomu, aby náš region nebyl spojován jen s těžbou uhlí nebo problémy s nelegálně dovezeným odpadem. Když Český olympijský výbor svěřil našemu kraji pořadatelství, upřednostnil nás před Prahou a Jihočeským krajem, což považuji za velký úspěch. Letní dětská olympiáda v příštím roce bude organizačně velmi náročná a je správné, že některé prvky z organizace si jako pořadatelé budeme moci otestovat již letos na její krajské obdobě,“ řekl Radek Vonka.

Historicky druhá Krajská olympiáda dětí a mládeže se uskuteční 21. června, pořadatelé počítají s účastí přibližně 1600 mladých sportovců z Ústeckého kraje. Celostátní Olympiáda dětí a mládeže 2007 by pak měla proběhnout od 19. do 24.června 2007, dětští sportovci ze čtrnácti krajů budou během ní měřit síly v celkem 21 disciplínách. Organizátoři počítají s účastí 4000 sportovců a šesti set osob doprovodu. Pro zajištění sportovních klání bude potřeba asi 1000 rozhodčích a technických pracovníků. Na základě zkušeností z loňské letní olympiády mládeže v Brně pak počítají organizátoři s účastí přibližně 6000 mimoústeckých diváků.

Podle náměstka primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty bude celostátní olympiáda mládeže významným podnikem nejen pro kraj, ale i pro město Ústí nad Labem .„Bude to zcela jistě největší a nejvýznamnější sportovní podnik ve městě. V jiných městech, kde se tato významná akce konala, byla impulsem pro obnovu a modernizaci sportovišť a doufám, že by se to mohlo opakovat i v Ústí nad Labem,“ řekl Jan Kubata.

Pro zajištění organizace a hladkého průběhu her by pořadatelé podle Radka Vonky rádi využili práci dobrovolníků. „Bez pomoci dobrovolníků se v posledních letech žádná olympiáda neobejde. Pochopitelně bychom nechtěli dobrovolníky využívat například jako rozhodčí, této role se musí ujmout lidé erudovaní a zkušení. Dobrovolníci by ale mohli sehrát významnou roli například v informačním servisu pro účastníky her,“ poznamenal Radek Vonka. „Pro Dobrovolnické centrum je tato sportovní akce velikou výzvu. Myslím, že máme s organizací práce dobrovolníků bohaté zkušenosti a dokážeme je jistě při této bezesporu velké události zúročit,“ dodala Lenka Černá.

Olympiáda dětí a mládeže je projekt Českého olympijského výboru, zaměřený především na žáky základních škol. Má přispět nejen ke sportovnímu, ale také kulturnímu vyžití mladých lidí. Jejím prostřednictvím jsou připomínány ušlechtilé myšlenky olympismu a podporována zdravá soutěživost mezi mládeží. Součástí olympiády jsou nejen sportovní klání, například atletika, plavání a kolektivní turnajové sporty, ale i kulturní soutěže v oblasti výtvarné, literární, hudební i divadelní. Olympiáda dětí a mládeže se podle současného projektu koná jednou za dva roky. Její první ročník proběhl v červnu 2003, Český olympijský výbor vybral za pořadatele Pardubický kraj, města Litomyšl, Svitavy a Choceň. První zimní ročník se uskutečnil v únoru 2004, pořadatelem byl Středočeský kraj v Mladé Boleslavi a v obcích Jizerských hor. Druhá letní olympiáda proběhla v červnu 2005 v Jihomoravském kraji ve městě Brno a zimní verze se pak letos v lednu uskutečnila v Královehradeckém kraji. O pořadatelství celostátní III. Letní olympiády dětí a mládeže 2007 rozhodl v Jihlavě 26. října 2005 Český olympijský výbor, který pořadatelství svěřil Ústeckému kraji. Ten se o pořadatelství sportovní akce ucházel na základě rozhodnutí krajské rady z 24.srpna 2005.

Oficiální smlouva o pořadatelství celostátní olympiády dětí a mládeže mezi Ústeckým krajem a Českým olympijským výborem bude slavnostně podepsána 28. března během vyhlášení ankety Sportovec Ústeckého kraje.

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Radek Vonka před novináři vyzkoušel kvalitu medailí, které se budou mezi mladé sportovce rozdělovat.
Radek Vonka před novináři vyzkoušel kvalitu medailí, které se budou mezi mladé sportovce rozdělovat.

Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, předseda krajského sdružení ČSTV Zdeněk Kubec a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Štěpán Harašta si prohlížejí fotografie z dětských olympiád.
Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, předseda krajského sdružení ČSTV Zdeněk Kubec a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Štěpán Harašta si prohlížejí fotografie z dětských olympiád.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.3.2006 / 15.3.2006 | Zveřejnit od-do: 15.3.2006-15.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém