Orientační nabídka


 

Ústecký kraj informoval starosty o situaci ve veřejné autobusové dopravě

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc se 28.2. sešel se starosty obcí z Litoměřicka, kteří ho požádali o schůzku ve věci veřejné autobusové dopravy. Na toto setkání bezprostředně navázalo informativní setkání zástupců kraje se starosty obcí s rozšířenou působností.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 28.2.2006

 

Ústecký kraj informoval starosty o situaci ve veřejné autobusové dopravě

 

Hejtman Jiří Šulc se 28.2. sešel se starosty obcí z Litoměřicka, kteří ho požádali o schůzku ve věci veřejné autobusové dopravy. Na toto setkání bezprostředně navázalo informativní setkání zástupců kraje se starosty obcí s rozšířenou působností.  „Chápu, že řada starostů je znepokojena vývojem situace kolem autobusové dopravy v regionu. Musím ale znovu opakovat, že Ústecký kraj nemohl přistoupit na nemravné požadavky Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s. a, že naše rozhodnutí vypovědět smlouvu s tímto dopravcem je zcela oprávněné. Dopravce nechtěl ustoupit ze svých požadavků a nemínil akceptovat kraj jako toho, kdy u něj objedná rozsah dopravy,“ řekl hejtman v úvodu jednání se zástupci obcí z Litoměřicka.

Ujistil také starosty, že Ústecký kraj uhradil prokazatelnou ztrátu společnosti DPÚK za leden. „Vyzvali jsme dopravce k předložení vyúčtování prokazatelné ztráty za měsíc leden, a poté, kdy bylo předloženo v odpovídající podobě, jsme do 24 hodin provedli platbu,“ uvedl hejtman. Na základě smlouvy o závazku veřejné služby kraj za leden 2006 společnosti DPÚK zaplatil 21,909 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 8 milionů více. Za leden 2005 zaplatil kraj pouze 14,594 milionu korun, za leden 2004 dokonce jenom 13,515 milionu za přibližně stejný rozsah dopravy. „Z meziročního navýšení plateb za prokazatelnou ztrátu je jasně vidět, že DPÚK ze svých požadavků a navýšení úhrady za prokazatelnou ztrátu pro letošní rok neustoupil,“ poznamenal hejtman.

Zástupce obcí se zajímali také o to, zda má kraj připravené způsoby řešení pokud by DPÚK splnil své výhružky a zastavil dopravu. „Snažíme se připravit na situaci, že Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. skutečně přistoupí k tomu, čím už delší dobu vyhrožuje, tedy že by zastavil dopravu na linkách, které v současné době provozuje. Například na konci minulého týdne jsem jednal se zástupci společnosti Viamont a.s. a jejich zahraničním strategickým partnerem z oblasti dopravy. Kromě této společnosti jednáme i s dalšími, minimálně stejně silnými partnery a další už nás kontaktovali s žádostí o schůzku,“ doplnil hejtman.

Zástupci krajského úřadu na jednání starosty informovali o tom, že dopravce je ze zákona povinen nadále zajišťovat dopravu dle platných jízdních řádů a licencí. Výpověď smlouvy neznamená  zastavení jízd autobusů tohoto dopravce. Na všechny linky má řádně vydané licence a schválené jízdní řády. Zákon ho zavazuje k tomu, aby službu plnil v rozsahu platného jízdního řádu a pokud se rozhodne nevyjet, musí o této skutečnosti uvědomit s tříměsíčním předstihem krajský úřad – pokud tuto povinnost nesplní, riskuje porušení zákona se všemi důsledky, včetně sankcí.  V případě, že by hrozilo že veřejná doprava nebude zajištěna, má hejtman kraje ze zákona pravomoc nařídit dopravcům zajištění spojů podle jízdního řádu na dobu jednoho roku. „Dopravní podnik Ústeckého kraje, a.s.,  jsem upozornil na povinnost uvědomit krajský úřad alespoň tři měsíce předem v případě, že by zamýšlel přerušit nebo podstatně změnit dopravní službu, jíž poskytuje veřejnosti na kontinuálním a pravidelném základě a která není kryta závazkem veřejné služby, dle článku 14, odstavce 4, Nařízení  EHS rady č.1191/69 z 26.6.1969 ve znění pozdějších předpisů. Pevně věřím, že DPÚK bude tyto své obecné povinnosti, nezávislé na dalším trvání smlouvy bezvýhradně plnit,“ uzavřel hejtman.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.3.2006 / 1.3.2006 | Zveřejnit od-do: 1.3.2006-1.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém