Orientační nabídka


 

Ústecký kraj jako spojovací můstek mezi výzkumem a podnikateli

v
Věda, výzkum, vývoj a inovace jsou v zorném poli Evropské unie. Ústecký kraj uspořádal ve svém sídle 25. 5. 2011 akci Výzkumné možnosti pro inovativní podniky Ústeckého kraje, jejímž hlavním cílem bylo propojení oblasti nabídky výzkumných organizací z celé České republiky a podniků, které ve své činnosti věnují pozornost inovacím.
 

 
 

Řada výzkumných institucí se zapojila do Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace je zaměřeného na posilování výzkumného, vývojového a proinovačního potenciálu ČR, a to především prostřednictvím vysokých škol, výzkumných institucí a jejich spolupráce se soukromým sektorem.  Z tohoto programu, který financuje Evropský fond pro regionální rozvoj, se podporuje vybavení výzkumných pracovišť moderní technikou, budování nových výzkumných pracovišť a zvyšování kapacity terciárního vzdělávání.

Tato nově vybudovaná výzkumná a vývojová centra mohou pak nabídnout své služby a kapacity podnikatelům v Ústeckém kraji, kteří by třeba rádi „inovovali“ svou podnikatelskou činnost a výrobu, ale nemají k tomu dostatečnou kapacitu, ať již výrobní, či jim chybí v této oblasti odborníci. Většina podnikatelů také nemá představu o tom, co jim mohou výzkumné instituce a organizace nabídnout, jak mohou jejich služeb využít. Komunikace mezi výzkumnou a aplikační sférou je obecně na nízké úrovni.

Akce Ústeckého kraje měla podnikatelům nabídnout možnost získat nové informace o nabídce služeb vybraných výzkumných organizací. To zajistil, po úvodním slovu Bc. Radka Vonky, radního Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch, první blok přednášek, kde se některé z oslovených organizací a institucí, které měly zájem, mohly prezentovat podnikatelům a nabídnout jim svou kapacitu (volné prostory, zařízení, stroje, odborníky, odborné a expertní zkoušky, zpracování analýz, studií, atd.).

„Věda, výzkum a podnikání jdou ruku v ruce. Výsledkem je pak konkurenceschopnost českých produktů na domácím i zahraničním trhu. Inovace zaváděné do podnikání rezidenčních podnikatelských subjektů stimulují ekonomický růst i zvyšování životní úrovně kraje a touto akcí se snažíme nastartovat vzájemnou spolupráci“ řekl v úvodním přivítání Radek Vonka.

Následně byl účastníkům z podnikatelské sféry poskytnut prostor ke vzájemné výměně kontaktů a diskusi o potenciální budoucí spolupráci. Hlavními diskutéry s podnikateli tak byly výzkumné týmy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Vysokého učení technického v Brně, technické univerzity v Liberci, Výzkumného ústavu anorganické chemie v Ústí nad Labem a Výzkumného ústavu hnědého uhlí v Mostě.

Ve druhém bloku setkání byly podnikatelům představeny možnosti financování jejich aktivit zejména ve spojení s vědou, výzkumem a inovacemi. K tématu zde promluvili zástupci Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje a Regionální pobočky CzechInvestu.

 

 

Připravil: oddělení RR a CR v spolupráci s OTI

 

j
Úvodní slovo na setkání vědeckých týmů s podnikateli přednesl radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radek Vonka

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 27.5.2011 / 27.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém