Orientační nabídka


 

Ústecký kraj má nejlepšího chemika v celostátní soutěži!

ch
Jana Spurná, žákyně Základní školy Kryry, zvítězila v celostátním kole soutěže Mladý chemik, které se uskutečnilo minulý týden v Pardubicích. Letošní ročník zaznamenal rekordní účast. Partnerem krajských kol této soutěže je pravidelně Ústecký kraj, který tuto iniciativu podporuje. Celostátní soutěž „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR“ se těší stále větší popularitě. Na regionální úrovni se letošního klání v 1. kole zúčastnilo téměř dvanáct tisíc žáků základních škol.
 

 
 

Soutěž je určena žákům devátých tříd a jejím cílem je představit chemii nejen  jako perspektivní studijní i pracovní obor, ale ukázat chemii také jako přívětivý předmět. „Vím, že přírodovědné obory, a chemie zvlášť, nepatří u žáků základních a středních škol mezi ty nejoblíbenější. Zaměstnavatelé, kteří začínají v našem kraji prosperovat, právě žádají technicky vzdělané pracovníky. Proto spařuji v soutěži Mladý chemik určitou motivaci pro zájemce o přírodovědné vzdělávání,“ říká předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost ZÚK Martin Strakoš.

 V Ústeckém kraji se druhé kolo soutěže konalo na Střední odborné škole technické a zahradnické v Lovosicích a zúčastnilo se ho 80 žáků devátých tříd celého Ústeckého kraje, z toho tři žáci ze ZŠ Kryry. Všichni tři, jako jediní zástupci našeho regionu, postoupili do kola třetího.

I třetí kolo soutěže pořádala Střední odborná škole technická a zahradnická v Lovosicích a skládalo se z testu teoretických znalostí a prověrky laboratorních dovedností.

Zvítězilo šest žáků, kteří se stali „Nejlepšími chemiky Ústeckého kraje“ a mezi nimi byla i žákyně deváté třídy ZŠ Kryry Jana Spurná, která 1. června 2016 hájila barvy Ústeckého kraje spolu se dvěma dalšími žáky ze základních škol v Teplicích a Lounech v celostátním kole v Pardubicích. A zvítězila!

Blahopřejeme za příkladnou reprezentaci Ústeckého kraje nejen vítězce Janě Spurné, ale i její učitelce Jaroslavě Suchomelové.

„Jana je všestranně nadaná, byla také velitelkou družstva v soutěži Mladých zdravotníků pořádaných ČČK Louny. Velela rovněž družstvu v soutěži Mladých záchranářů pořádaných Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje v Žatci. I její zásluhou jsme postoupili do krajského kola, které se koná 16. 6. 2016 v Děčíně. Proto jsme se v přípravě chemii již tolik nevěnovaly a řekly jsme si, že si to do Pardubic takříkajíc půjdeme užít. Občas jsme sice na chemické otázky narazily, ale pro Janu to byla již jen zábava. Po výkonech v teoretické i praktické části soutěže se Jana stala pomyslnou královnou Mladých chemiků 2016,“ říká k soutěži Janina učitelka Jaroslava Suchomelová.

ch

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 6.6.2016 / 6.6.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém