Orientační nabídka


 

Ústecký kraj má nejrozšířenější síť výslechových místností pro oběti trestných činů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
001
Televizní spoty, které veřejnosti ukáží běžné události naznačující, že se u seniorů v jejich okolí děje něco špatného, rozhovory v rádiích i další přednášky pro starší obyvatele. Ústecký kraj ve spolupráci s Policií ČR, Českým Rozhlasem Sever a Intervenčním centrem Ústeckého kraje pokračuje v projektu, který má pomoci seniorům, kteří se stali terčem trestného činu.
Tisková zpráva ze dne 20. září 2016
 

 
 

Projekt bude určitě pokračovat do konce letošního roku, v plánu je ale jeho další rozšíření právě i ve spolupráci se státní policií. Cílem je hlavně pomoci veřejnosti rozlišit, kdy se seniorům v jejich okolí děje něco nekalého a jak jim v takovém případě pomoci. Na koho se poté obrátit a kam je přesně dopravit. „Pomáhají sice vyhlášky, které zakazují podomní prodej a tím mohou zamezit cizím lidem dostat se k seniorům. Senioři ale mohou bezpráví zažívat i od svých nejbližších. Skvělé je propojení s městskou hromadnou dopravou a rozhlasem. Například zloději jsou stále rafinovanější a je tedy důležité seniorům stále přinášet další informace jako prevenci,“ uvedl krajský radní pro bezpečnost a sociální věci Martin Klika. Například v policejních statistikách často nebývá domácí násilí, které je mnohdy skryté a hůře odhalitelné. „Je to jedna z našich priorit a také jedna z nejvíce ohrožených skupin. Školíme například policisty, aby přesně věděli, jak se k seniorům jako obětem trestního činu chovat. Tady je potřeba ještě více trpělivosti a pomoci s důvěrou,“ dodal náměstek ředitele Policie ČR v Ústeckém kraji Petr Sytař.

 

Mezi novinkami projektu je i školení odborníků, kteří se se seniory setkávají. Často se senioři stydí se svými problémy v okolí svěřit. „Měsíčně se na nás obrátí 50 až 60 osob, z toho asi deset procent jsou senioři. Určitě to nejsou všichni, často se zdráhají, protože jsou napadáni svými příbuznými, vnuky či dětmi. Senioři často nedůvěřují a je skvělé, že se zapojilo tolik institucí,“ sdělila vedoucí krajského intervenčního centra Martina Vojtíšková.

 

Senioři jsou i jednou z cílových skupin Českého Rozhlasu Sever. Právě tady teď uslyší posluchači řadu rozhovorů s konkrétními příklady. „Ochrana seniorů je jedním z komunikačních cílů Českého Rozhlasu. Jsme velmi rádi, že se můžeme zapojit,“ sdělil k projektu ředitel ČRo Sever Milan Knotek.

 

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 20.9.2016 / 20.9.2016 | Zveřejnit od-do: 20.9.2016-20.10.2016 | Schváleno: 20.9.2016 | Účinnost od-do: 20.9.2016-20.10.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém