Orientační nabídka


 

Ústecký kraj musí šetřit a týká se to i jeho příspěvkových organizací

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
P.Kouda
Několik set ředitelů příspěvkových organizací kraje z oblasti školství, zdravotnictví, sociálních věcí, kultury a d. se sešlo v pondělí v Mostě na pracovním aktivu, jehož posláním bylo seznámení s úspornými opatření Ústeckého kraje. O nich rozhodla Rada Ústeckého kraje minulý týden.
 

 
 

Tisková zpráva ze 13. května 2009

Jak jsme vás již informovali, přijali členové Rady Ústeckého kraje minulou středu na svém 16. zasedání (3. volební období) několik konkrétních opatření, která musí přinést úspory v hospodaření tohoto samosprávného celku. Poněvadž lze v letošním roce očekávat (podle podkladů o vývoji daňových příjmů státního rozpočtu od ministerstva financí) propad daňových příjmů Ústeckého kraje ve výši 612 milionů korun a nenaplnění příjmů z prodeje na strategické průmyslové zóně Triangle ve výši 60 mil. Kč, musí Ústecký kraj zavést některá úsporná opatření. Protože značná část z nich se týká a bude v nejbližších měsících týkat především příspěvkových organizací ve správě kraje, rozhodl náměstek a zástupce hejtmanky Pavel Kouda, v kraji zodpovědný za ekonomiku, svolat všechny jejich ředitele. Proto se v pondělí 11. května sešlo v kinosálu Integrované střední školy technické a Centru odborné přípravy v Mostě – Velebudicích více než dvě stě zástupců jednotlivých organizací kraje. Ředitelé škol a školských zařízení, ústavů a domovů poskytujících sociální služby zdravotně postiženým nebo seniorům, ale také kulturních a uměleckých zařízení (muzea, galérie a d.).

   Podrobné informace o nepopulárních, ale v tuto chvíli pro chod kraje nezbytných úsporách, jim vedle Pavla Koudy podali také členové rady kraje Jana Ryšánková (oblast sociálních věcí i kultury) a Petr Jakubec (školství) i vedoucí zainteresovaných odborů –Stanislav Dostál (ekonomický), Petr Severa (zdravotnictví a sociální věci), Petr Novák (kultura a památková péče) a Štěpán Harašta (školství).

   Jak zdůraznil vicehejtman Pavel Kouda, opatření krajské rady nelze v tuto chvíli brát jako politické, ale čistě pragmatické rozhodnutí všech, jimž vždy šlo o chod a rozvoj kraje. Bude pozastaveno čerpání z rezervních a investičních fondů, sníženy budou rozpočtové výdaje jednotlivých odborů a o tři procenta budou mít méně na provoz jednotlivé příspěvkové organizace. Neznamená to však plošné opatření, o úsporách v jednotlivých zařízeních se bude diskutovat na úrovni odborů a jak řekli představitelé kraje, je třeba střídmosti, vstřícnosti a také kolegiálního přístupu všech ředitelů. Musí být nalezen společný konsensus, prostě organizace, které jsou na tom relativně lépe musí pomoci těm ostatním. Ona tři procenta tedy nebudou direktivně snížena okamžitě a všem, jde o průměr. Pozastavena byla také např. platnost pravidel pro prodej majetku kraje, i když zde bude nutné dokončit akce již tzv. rozjeté, aby nedošlo k dalším ztrátám. Spolu se zbývajícími opatřeními (odvody z investičních fondů p.o., odvod plánovaných odpisů příspěvkovým organizacím, snížení poskytovaných podpor ad.) by tak měl kraj minimalizovat očekávaný propad v daňových příjmech.

   Součástí setkání ředitelů drtivé většiny příspěvkových organizací ve správě Ústeckého kraje byla též problematika např. regulačních poplatků ve zdravotnictví,  státní maturity, dotace ministerstva práce a sociálních věcí poskytovatelům sociální péče nebo Motivační program pro střední školství (tedy stipendia pro žáky středních škol ve vybraných oborech). Tento program Ústeckého kraje je jeho jednou z priorit a žádná omezení se nechystají.

   Lze říci, že vesměs nebo alespoň většinou byla úsporná opatření přijata řediteli příspěvkových organizací s pochopením.

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

P.Kouda
Pracovní setkání ředitelů příspěvkových organizací řídil náměstek a zástupce hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda

V kinosálu ISŠT a COP v Mostě - Velebudicích
V kinosálu Integrované školy technické a Centru odborné přípravy v Mostě - Velebudicích

 

Účastníci setkání

Členové rady a vedoucí odborů
Zprava: Petr Jakubec, Jana Ryšánková, Štěpán Harašta, Petr Severa a Stanislav Dostál

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 13.5.2009 / 13.5.2009 | Zveřejnit od-do: 13.5.2009-12.6.2009 | Schváleno / Zrušeno: 13.5.2009 / 12.6.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém