Orientační nabídka


 

Ústecký kraj na bruselské výstavě Dvacítky – Generace nové Evropy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
a
Twenties- Generation new Europe, to je název výtvarné soutěže mladých umělců - výtvarníků. Akce vyvrcholila v úterý 21. dubna večer v sídle Výborů regionů v Bruselu.
 

 
 

Tisková zpráva z 24. dubna 2009

V bruselském Výboru regionů na Rue Belliard vyvrcholila tento týden výstava nejlepších děl mladých umělců, kteří  obeslali svými díly výtvarnou soutěž  Dvacítky – Generace nové Evropy. Do Bruselu byli též pozváni všichni zástupci jednotlivých krajů České republiky, kteří uspěli v krajských kolech a jejichž díla tak reprezentují ČR v hlavním sídelním městě Evropy. Akce byla součástí Czech Reg Days a zařazena byla do doprovodného programu českého předsednictví v Radě Evropské unie. Mladí umělci připravili díla, která vyjadřují jejich představy o Evropě na cestě od roku 1989 k dnešku a na dalších dvacet let. Mezi nejúspěšnějšími výtvarníky byla také Jana Melicharová (*1979), učitelka z Ústí nad Labem, a její obraz (United Colours of Europe, olej na plátně) byl vystaven nejen v v budově Evropské komise a poté ve Výboru regionů, ale je také v reprezentativním katalogu soutěžní výstavy. Ústecký kraj v Bruselu zastupovala na slavnostní akci  členka krajské rady Jana Ryšánková zodpovědná mj. za oblast kultury a zástupkyně Ústeckého kraje v Bruselu Markéta Pokorná. Úvodní slovo pronesl na vyvrcholení výstavy, na němž byli oceněni tři nejúspěšnější výtvarníci z ČR, prezident Výboru regionů Luc Van den Brande. Všechny tři jmenované dámy také navštívily výstavu obrazů žáků pražských ZUŠ v Pražském domě, prohlédly si krátce Brusel včetně Entropy v Evropské radě i Evropský parlament při plenárním zasedání Výboru regionů.Součástí jejich programu byla také prohlídka Českého domu, v němž má vedle dalších krajů svoji kancelář i zastoupení Ústeckého kraje.

   Vyvrcholením dvou bruselských dnů byl samozřejmě akt vyhlášení vítězů Dvacítky – Generace nové Evropy. „Zaujalo mě,“ řekla Jana Ryšánková, „jak vystižně se mladí lidé k tématu výstavy Evropa – Dvacítky mladé generace postavili. Vnímají Evropu jako multikulturní svět a ze všech prací vyzařuje radost ze svobody a barevnost. Pro porotu muselo být těžké vybírat mezi plastikami, obrazy a fotografiemi díla nejlepší.  Naše finalistka z Ústeckého kraje Jana Melicharová se sice neumístila v rámci celé republiky mezi prvními třemi, ale to nevadí. Jak jsem ji měla možnost poznat, je to talentovaná mladá dáma a budeme se snažit jí pomoci ve vystavování dalších jejích děl, v prosazením její práce v krajských zařízeních, třeba v galeriích.“

 

Připravil Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

 

1

2
Zleva: výtvarnice Jana Melicharová, radní Jana Ryšánková a Markéta Pokorná.

3
Obálka katalogu "Dvacítek"

4
V katalogu představuje J. Melicharová obraz se šesti trojúhelníky spojujícími barvami Evropu.

5
Jana Ryšánková navštívila též plenární zasedání Výboru regionů, které se uskutečnilo v Evropském parlamentu.

(Snímky z archívu Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu)

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 24.4.2009 / 24.4.2009 | Zveřejnit od-do: 24.4.2009-23.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém