Orientační nabídka


 

Ústecký kraj nelikviduje dopravce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj nelikviduje dopravce
Společnost Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. (DPUK) ve své tiskové zprávě "Úspory veřejných prostředků či záměrná likvidace" z 16. března 2006 osočuje orgány Ústeckého kraje, a to zcela nepodloženým a nesmyslným způsobem. Ústecký kraj opakovaně zdůrazňuje, že je ve svém postupu motivován výhradně zájmy svých občanů a hlediskem hospodárnosti vynakládání veřejných prostředků.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.3.2006

 

Ústecký kraj nelikviduje dopravce

 

Společnost Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. (DPUK) ve své tiskové zprávě „Úspory veřejných prostředků či záměrná likvidace“ z 16. března 2006 osočuje orgány Ústeckého kraje, a to zcela nepodloženým a nesmyslným způsobem. Ústecký kraj opakovaně zdůrazňuje, že je ve svém postupu motivován výhradně zájmy svých občanů a hlediskem hospodárnosti vynakládání veřejných prostředků. Pakliže DPUK podsouvá představitelům Ústeckého kraje jiné, vágně formulované nekalé motivy, jde pouze o účelové zastírání skutečnosti, že při veškerých dosavadních jednáních nebyla společnost schopna respektovat zastupitelstvem Ústeckého kraje určený rozsah základní dopravní obslužnosti a schválený rozpočet Ústeckého kraje, a naopak trvala na svých jednostranných požadavcích.

 „DPUK pokračuje ve svém setrvale nekonstruktivním přístupu vůči Ústeckému kraji formou osobních osočení jeho samosprávních orgánů, nejde o nic nového,“ uvedl hejtman Jiří Šulc a pokračoval: „Když společnost Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. neuspěla se svou nekompromisní vyjednávací taktikou, sáhla nejprve ke „katastrofickým“ veřejným prohlášením, následně k neopodstatněným výhrůžkám mezinárodní arbitráží, k osobním útokům na mne a v současné době k nim přidává i zcela vágní a nepodložená tvrzení o jakýchsi nekalých motivech jednání představitelů Ústeckého kraje. Pravda je však prostá – tato firma možná k likvidaci směřuje, ovšem pouze svou vinou, když vůči svému nejvýznamnějšímu obchodnímu partnerovi v regionu uplatňuje s urputností umíněného dítěte nákladové ceny o čtvrtinu vyšší než v našem kraji ale i v České republice a i v mnoha Evropských zemích obvyklé. My ale na takové vydírání přistoupit nechceme, už jen proto, že stejný dopravce za stejné služby účtuje obcím méně než kraji. DPÚK má zkrátka pro kraj jiné ceny, než jaké nabízí obcím za příměstskou dopravu. Podle našeho názoru jsou nároky tohoto dopravce vůči kraji vysoce nadhodnocené a my je odmítáme. Pokud bychom na ně přistoupili, daňové poplatníky by veřejná autobusová doprava v kraji přišla v tomto roce dráž nejméně o 100 milionů korun, nemůžeme však zaplatit jednomu dopravci v roce 2005 smluvených 180 milionů korun a v tomto roce za v podstatě totéž 313 milionů. Na dohodu výhodnou pro obě strany odmítal DPÚK přistoupit a smlouvu jsme mu proto vypověděli. Nejvíce mne však zaráží skutečnost, že firma s námi komunikuje i neveřejně. V korespondenci určené mě a krajskému úřadu píše, že uznává naše argumenty a že je ochotna se dohodnout. Pro cestující veřejnost, své zákazníky však má jen další výhružky, obviňování a katastrofické scénáře, v nichž za hlavního viníka případných potíží označuje buď mne, dále pak krajský úřad nebo krajskou samosprávu. Ve světle těchto protichůdných vyjádření mi není dostatečně zřejmé, co vlastně od Ústeckého kraje DPÚK požaduje,“ konstatoval hejtman Jiří Šulc.

  Dopravní podnik Ústeckého kraje,a.s. se ve svých veřejných prohlášeních dlouhodobě snaží vyvolat dojem, že Ústecký kraj je povinen zaplatit jakoukoliv cenu za objem dopravních výkonů, který si tato soukromá společnost sama určí. O rozsahu dopravní obslužnosti kraje však rozhoduje ze zákona jeho zastupitelstvo, které přitom musí brát v potaz nejen potřeby občanů v oblasti dopravy, ale rovněž finanční možnosti kraje a potřeby finančních prostředků pro využití v jiných oblastech. Není možné, aby si rozsah dopravní obslužnosti jednostranným způsobem vynucoval Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s., jehož požadavky na úhradu prokazatelné ztráty dramaticky přesahují požadavky dopravců ostatních. Ústecký kraj nikdy nezaznamenal ze strany společnosti Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. skutečnou ochotu k respektování zastupitelstvem Ústeckého kraje určeného rozsahu základní dopravní obslužnosti a schváleného rozpočtu Ústeckého kraje, neboť i v případech návrhů označovaných touto společností za akceptaci požadavků kraje k nim ve skutečnosti byly připojeny výhrady, jejichž právní účinek byl právě opačný a dovedl by Ústecký kraj k faktické podpoře přemrštěných požadavků Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s..

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.3.2006 / 20.3.2006 | Zveřejnit od-do: 20.3.2006-20.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém