Orientační nabídka


 

Ústecký kraj podepsal dohodu o spolupráci s Vládou Republiky srbské

1
Přímo v sídle Vlády Republiky srbské v Banja Luce (stát Bosna a Hercegovina) dnes hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a místopředsedkyně vlády Jasna Brkićová podepsaly dohodu s Vládou Republiky srbské. Účelem uzavření smlouvy je podpora realizace společných projektů, na kterých se budou obě strany podílet v rámci zvýšení konkurenceschopnosti nejrůznějších regionálních produktů.
 

 
 

Tisková zpráva z 9. dubna 2010

 

Přímo v sídle Vlády Republiky srbské v Banja Luce (stát Bosna a Hercegovina) dnes hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a místopředsedkyně vlády Jasna Brkićová podepsaly dohodu s Vládou Republiky srbské. Účelem uzavření smlouvy je podpora realizace společných projektů, na kterých se budou obě strany podílet v rámci zvýšení konkurenceschopnosti nejrůznějších regionálních produktů. Dohoda bude podporovat rozvoj a rozšíření spolupráce v oblasti ekonomiky, obchodu, vědy, techniky, vzdělávání, kultury a sportu. Slavnostního aktu podpisu dohody se zúčastnil také velvyslanec České republiky v Sarajevu Tomáš Szunyog.

„Ústecký kraj vítá možnosti partnerství na nejrůznějších úrovních. O spolupráci s Republikou srbskou jsme velmi stáli a mohu říci, že všechna jednání probíhala v přátelském duchu. Oba regiony mají značný potenciál k tomu, aby dohodu využily ke prospěchu svých občanů, v tuto chvíli je jen na nás, jak aktivní v započaté spolupráci budeme,“ řekla při podpisu hejtmanka Jana Vaňhová.

Mezi významné body dohody patří podpora podnikatelů. Obě strany chtějí také  přispět ke spolupráci v oblasti zdravotní péče a sociální politiky formou technické pomoci a výměnou know-how a zkušeností v daném sektoru. Posledním tématem, které dohodu doplnilo a uzavřelo, je také spolupráce v oblasti turismu, obzvlášť mezi institucemi a organizacemi, které jsou za jeho rozvoj zodpovědné.

Obzvláště ze strany Republiky srbské je zájem o podporu a pomoc při přípravách pro vstup do Evropské unie. „V rámci Evropské unie není pojem region jen prázdným slovem, ale tvoří jeden ze základních kamenů budování efektivní spolupráce mezi jednotlivými zeměmi. Jsme proto připraveni nejen podporovat konkrétní spolupráci ve zmíněných oblastech, ale nabídnout rovněž naše, stále ještě čerstvé, zkušenosti a know how z období před vstupem České republiky do Evropské unie a bezprostředně po něm. Věřím, že naše zkušenosti umožní vyhnout se některým komplikacím, s kterými jsme se potýkali v nedávné minulosti my,“ doplnila Jana Vaňhová.

Obě strany pak stanovily své pracovní skupiny složené ze tří zástupců. Jejich úkolem je podpora a koordinace realizace této dohody a společných aktivit. Skupiny budou monitorovat uskutečňování dohody prostřednictvím bilaterálních rozhovorů, písemné korespondence a pořádáním schůzek, které se budou konat minimálně jednou ročně.

 

Připravila:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

mob. 737 203 666

hanackova.m@kr-ustecky.cz

 

1
Jednání v Banja Luce

2

3
Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a místopředsedkyně Vlády Republiky srbské Jasna Brkicová

4
Podpis Smlouvy o spolupráci

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 9.4.2010 / 9.4.2010 | Účinnost do: 30.4.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém