Festival Filem’on každoročně láká do bruselských kin malé milovníky filmu. Letos jim nabídl množství současných, ale i starších snímků zaměřených na kulinářské umění, řadu předpremiér z celého světa, sérii brazilských krátkometrážních filmů či kino-koncerty – projekce němých filmů, doplněné živou hudbou.
Ve filmové produkci se často zapomíná na ty nejmenší. Filem’on se snaží vyhovět i jim a tak se v rámci festivalu objevilo množství krátkometrážních a několik delších filmů pro děti od tří let a audiovizuální představení „Zeleninový hudebníci“ pro batolata a nejmenší děti, představující jim magický svět zvuků, barev a pohybů.
Festival Filem’on nabídl dětem, kromě filmových projekcí i množství různě zaměřených ateliérů. Kromě svých kulinářských schopností si tak mladí filmoví diváci mohli vyzkoušet psaní filmové kritiky, interview se známými režiséry či dokonce natáčení vlastního filmu. Jedním z tematických bloků byly domácí belgické filmy. Festival se ale nezaměřil pouze na ně a uvítal na bruselských plátnech i filmy z dalekých krajů - Tajwanu, Iránu, Japonska, Brazílie či Mexika. Samozřejmě nemohli chybět ani evropští zástupci dětské kinematografie, například německý dokument „7 aneb Proč jsem na světě“.
Za podpory Ústeckého kraje, hlavního města Prahy a Plzeňského kraje se na bruselském festivalu prezentovala i Česká republika. Film „Kuky se vrací“ se promítal dne 5. listopadu v kině Nova a přilákal velké množství návštěvníků. „Kuky se vrací“ představuje v kontextu současné české kinematografie skutečně jedinečný snímek, a to nejen pro své zaměření na rodinné publikum spojující dětského i dospělého diváka, ale i pro netradiční a moderní kombinaci hraného a animovaného příběhu, plného akčních scén a dialogů. Ústecký kraj společně se 13 sponzory a 16 partnery podpořil významnou kulturní akci pro děti a zasloužil se tak mimo jiné o kladnou prezentaci České republiky belgické mládeži.
Připravila: Ing. Markéta Pokorná, zástupkyně Ústeckého kraje v Bruselu
Cinema Nova, jedno z osmi bruselských kin, kde se festival Filem’on konal.
Ateliér kulinářského umění