Orientační nabídka


 

Ústecký kraj pomáhá s likvidací následků požáru v Českém Švýcarsku i obnovou regionu

Ústecký kraj podpořil zasahující hasiče i dobrovolníky již během samotné likvidace rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Nyní se zaměřuje na sčítání škod a řeší obnovu tamějšího regionu, který je z velké míry závislý na cestovním ruchu. S konkrétními výstupy seznámili novináře na tiskové konferenci hejtman Jan Schiller spolu s náměstkem Jiřím Řehákem.
Tisková zpráva ze dne 26. srpna 2022
Pravčická brána
 

 
 

Zdroj záznamu na YouTube: CNN Prima NEWS

Ústecký kraj již celkově vynaložil přes 2,5 milionu korun na pomoc v souvislosti s likvidací požáru a jeho následků. Během zásahu uvolnil materiální pomoc ze Skladu humanitární pomoci v České Kamenici a dodal lopaty, kolečka, elektrocentrály, plachty, ochranné brýle, rukavice a další potřebný materiál. Krajská zdravotní, a. s., uvolnila pro zasahující zdravotnický materiál v hodnotě 400 tisíc korun a kraj rovněž zajistil potřebné občerstvení a pití na základě požadavků zasahujících hasičů.

Na své čtvrteční schůzi Rada Ústeckého kraje dále rozhodla o další přímé finanční pomoci postiženému regionu. Destinační agentura České Švýcarsko, o. p. s., obdrží dalších 400 tisíc korun na kompenzaci nákladů vzniklých při zajištění stravy, pitného režimu a základních hygienických a zdravotnických potřeb pro dobrovolníky pomáhající při likvidaci požáru. Ústecký kraj již dříve pro tento účel uvolnil 200 tisíc korun, celkově půjde o částku 600 tisíc korun. Nad rámec toho obdržela destinační agentura od kraje další 1 milion korun na propagaci cestovního ruchu, který je potřeba v regionu co nejdříve obnovit.

Přímou finanční pomoc adresuje Ústecký kraj také třem majitelům poničených nemovitostí v obci Mezná. Na odstranění prvotních následků požáru obdrží každý z nich 100 tisíc korun. Rada Ústeckého kraje navrhla krajskému zastupitelstvu rovněž schválit přímou finanční pomoc pro obec Hřensko ve výši 1 milion korun na opravu parkoviště u požární stanice, které bylo poničeno zasahující těžkou technikou.

Ohledně kompenzací za škody na majetku a ztráty v turismu se obrátil v týdnu hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller dopisy na pět ministerstev, ve kterých přiblížil prvotní odhady škod a požádal stát o pomoc s obnovou regionu. Na vědomí byli dopisy odeslány i předsedovi vlády. Ústecký kraj se také chystá pomoci propagaci cestovního ruchu v regionu, zvažuje vouchery na ubytování či zlevněnou dopravu pro ubytované na více nocí.

Reportáž ze CNN Prima NEWS si můžete pustit: ZDE. Celý záznam pořízený od CNN Prima NEWS si můžete pustit na YouTube: ZDE.

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 26.8.2022 / 26.8.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém