Orientační nabídka


 

Ústecký kraj pomůže s opravou Žižkových kasáren

Zastupitelstvo Ústeckého kraje na svém 22. zasedání schválilo pořízení projektové dokumentace na rekonstrukci střechy Žižkových kasáren. Projektová dokumentace bude stát 10,89 milionu korun a Ústecký kraj ji bezúplatně převede subjektu, kterému bude poskytnuta státní podpora na rekonstrukci střechy.
Tisková zpráva ze dne 27. června 2023
01
 

 
 
Terezín je jedinečným příkladem barokního urbanismu a pevnostní architektury světového významu. K největším barokním blokům patří Žižkova kasárna, bývalá velká pěchotní kasárna. V současné době je tento objekt ve velmi špatném technickém stavu. Střešní konstrukce je v pokročilém stadiu degradace, čímž dochází k trvalému dotování objektu srážkovou vodou, která způsobuje narušení a rozpad dalších nosných stavebních konstrukcí budovy. 

„Rekonstrukce kasáren dalece přesahuje nejen rozpočet města Terezín, ale i kraje. Kvalifikovaný odhad nákladů na rekonstrukci střechy a částí, které se zřítily, činil v únoru letošního roku 321 milionů korun. Protože se vedení Ústeckého kraje snaží zachovat a udržet kulturně historické dědictví kraje, uskutečnilo řadu jednání i na nejvyšší úrovni, aby podpořilo poskytnutí finančních prostředků na obnovu kasáren, která patří městu Terezín. Aby byl proces záchrany chátrajícího historického objektu urychlen, navrhlo vedení kraje, že by nechalo zajistit zpracování projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti související s projektem na rekonstrukci střechy a potřebných rozpadlých konstrukcí. Součástí projektové dokumentace by byl i mykologický průzkum. Na základě odborného odhadu finančních nákladů se jedná o částku cca 11 milionů korun,“ vysvětlil během zasedání zastupitelstva radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger.

Ústecký kraj poskytne finance na projektovou dokumentaci za podmínky, že zadání veřejné zakázky bude vázáno na závazek České republiky zajistit financování této rekonstrukce. V opačném případě bude zadávací řízení zrušeno. Předpokládaným investorem, který bude zajišťovat realizaci stavebních prací, je město Terezín, nebo sdružení Terezín – město změny. 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 27.6.2023 / 27.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém