Orientační nabídka


 

Ústecký kraj představil Krušnohorsko ve Štrasburku

cc
Ojedinělý projekt, přeshraniční spolupráce České republiky a Svobodného státu Sasko představuje od včerejška ve Štrasburku výstava „Sláva krušnohorského hornictví“. V budově Evropského parlamentu ji uspořádal europoslanec Jiří Maštálka ve spolupráci s dalšími poslanci EP Kateřinou Konečnou a europoslancem za Svobodný stát Sasko Hermannem Winklerem. Záštitu nad expozicí převzal a vernisáže se také zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
 

 
 

Připomínka historické slávy hornictví na obou stranách Krušnohoří je projektem, který názorným způsobem ukazuje více než osmi set let společnou historii na dvaceti výstavních panelech. Součástí expozice jsou i ukázky historických hornických nástrojů a také hornin, dobývaných v krušnohorských dolech. Jak zdůraznila na vernisáži europoslankyně Kateřina Konečná, hornická historie regionu byla založena mimo jiné na principech přátelství, pomoci a spolupráce horníků, což by měly být i hlavní pilíře pro fungování Evropské unie. Oldřich Bubeníček připomněl, že projekt Sláva krušnohorského hornictví usiluje o zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. „Společná historie, kterou psali lidé z obou stran Krušných hor, si takovou poctu určitě zaslouží,“ soudí o projektu Jiří Maštálka.

Příběhy horníků, kteří v krušnohorských dolech psali historii a slávu profese, přesahující hranice regionu, zaujaly řadu hostů vernisáže a budí pozornost nejen europoslanců a pracovníku EP, ale také návštěv štrasburského sídla Evropského parlamentu. Seznamují se s expozicí, kterou už poznala veřejnost i řady našich měst.

Zdroj a foto: Miloš Skácel


cc

cc
Zahájení výstavy se ujal hejtman Oldřich Bubeníček, vpravo europoslankyně Kateřina Konečná a zcela vlevo europoslanec za Svobodný stát Sasko Hermann Winkler

cc

cc

 

cc

 

cc

 

cc

 

cc

 

cc
V delegaci Ústeckého kraje na vernisáži byla i krajská radní pro kulturu Jitka Sachetová (uprostřed) a dále zastupitelé
Martin Hošek, Petr Brázda, Pavel Vodseďálek, Petr Pípal, Jaroslav Dubský a Josef Váňo

 

cc

 

 

 


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 13.4.2016 / 13.4.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém