Orientační nabídka


 

Ústecký kraj schválil zahájení příprav k obnovení 13 silničních hraničních přechodů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj schválil zahájení příprav k obnovení 13 silničních hraničních přechodů
"V mnoha obcích byly před padesáti lety tyto přeshraniční silnice násilně přerušeny. Někde jsou závory, někde jsou překopány nebo přebagrovány nebo už silnice neexistuje. Většina těchto silničních spojení je zkrátka v naprosto nepoužitelném technickém stavu a my je chceme zprovoznit. Předpokládáme naplnění podmínek Schengenské dohody k 1. říjnu 2007, kdy dojde k uvolnění režimu vzájemného překračování hranic, a tak chceme být na toto datum připraveni co největším počtem silnic, které budou naše země spojovat," uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 10. 8. 2005

 

Ústecký kraj schválil zahájení přípravu obnovení 13 silničních hraničních přechodů

 

Ústecký kraj usiluje o vyšší počet silničních hraničních spojení se Saskem na svém území. Krajská rada proto na svém posledním zasedání (27. července 2005) schválila zahájení projektových příprav v celkem 13 místech, kde takového silniční hraniční přechody v minulosti existovaly.

            „V mnoha obcích byly před padesáti lety tyto přeshraniční silnice násilně přerušeny. Někde jsou závory, někde jsou překopány nebo přebagrovány nebo už silnice neexistuje. Většina těchto silničních spojení je zkrátka v naprosto nepoužitelném technickém stavu a my je chceme zprovoznit. Předpokládáme naplnění podmínek Schengenské dohody k 1. říjnu 2007, kdy dojde k uvolnění režimu vzájemného překračování hranic, a tak chceme být na toto datum připraveni co největším počtem silnic, které budou naše země spojovat,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

            V současnosti existuje na území Ústeckého kraje 11 motoristických hraničních přechodů. Ústecký kraj usiloval o rozšíření tohoto počtu a v letech 2003 - 2004 vytipoval dalších 34 lokalit, k nimž se v loňském roce vyjádřilo i krajské zastupitelstvo: „Obnovení někdejšího silničního hraničního přechodu ale v mnoha případech odmítly buď obce, ať už české nebo německé nebo tyto lokality leží v místech, kde se na ně vztahují pravidla ochrany přírody nebo historických památek a nelze tam už stavět. Jejich aktuální počet – třináct - není tak vysoké číslo, jak jsem doufal, ale přesto znamená zdvojnásobení počtu hraničních přechodů v našem kraji, a to považuji za opravdu podstatné. A nezapomínejme na výstavbu ještě dalšího hraničního přechodu ve Vejprtech, kde kraj investuje přes pět milionů korun,“ komentoval současný stav hejtman Jiří Šulc.

            Protože většina původních silničních spojení mezi Ústeckým krajem a Svobodným státem Sasko byla v minulosti přerušena a silniční provoz probíhal pouze na hraničních přechodech v režimu stanovených mezistátní dohodou České republiky a Spolkové republiky Německo, je většina těchto silničních spojení v naprosto nevyhovujícím stavebně technickém stavu. Rada Ústeckého kraje proto na svém zasedání (27. července 2005) odsouhlasila zadání zpracování projektové dokumentace pro všechny stavby ještě v roce 2005. Předpokládané celkové náklady projektových prací by měly dosáhnout přibližně 2,210 milionů korun.

            O obnovení bývalých silničních hraničních přechodů chce hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc diskutovat v pátek 12. srpna 2005 na Děčínském Sněžníku v průběhu neformálního setkání se starosty německých a českých měst a obcí, kterého se mají zúčastnit i představitelé Vládního prezidia Spolkové země Sasko. Více informací o této akci naleznete zde.

 

 

Rada Ústeckého kraje odsouhlasila zahájení projektové přípravy pro následující stavby: 

                                         

Brandov – Olbernhau-Rothenthaler straße

Hora Svaté Kateřiny - Deutschkatharinenberg

Nová Ves v Horách - Deutscheinsiedel  

Sněžník/Soví brána – Rosenthal/Eulenthor    

Lobendava - Langburkersdorf                         

Lobendava/Severní – Steinigtwolmsdorf        

Fukov – Oppach                                             

Varnsdorf – Großschönau     

Jiříkov – Ebersbach/Bahnhofstraße       

Filipov – Neugersdorf/Breitscheidstraße   

Varnsdorf/Pohraniční stráže –   Seifhennersdorf/Warnsdorfer Straße

České Hamry – Hammerunterwiesenthal      

Černý potok – Johstadt                                  

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 10.8.2005 / 10.8.2005 | Zveřejnit od-do: 10.8.2005-10.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém