Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se brání proti lživým výrokům Lea Steinera

logo ÚK
Ústecký kraj se právní cestou brání proti lživým výrokům Lea Steinera, které v minulém týdnu bez jakýchkoli důkazů pronesl na adresu Ústeckého kraje a jeho představitelů. Proti vymyšlenému tvrzení o trojnásobném prodražení rekonstrukce silnice Louny – Ročov bylo dnes podáno trestní oznámení na Lea Steinera. Zároveň byla dnes odeslána stížnost Radě České televize, v níž se Ústecký kraj ohrazuje proti nevyváženému obsahu a manipulačnímu stylu, kterým veřejnoprávní televize dne 23. května 2012 v hlavním zpravodajském pořadu Události informovala českou veřejnost o údajném předražení této silnice.
 

 
 

Tisková zpráva z 28. května 2012

 

„Ústecký kraj požaduje zveřejnění omluvy ze strany České televize za poškození dobrého jména a odvysílání nové reportáže, která bude diváky nezkresleně informovat o skutečnosti, že celý projekt proběhl zcela v souladu s legislativou České republiky a nebylo prokázáno žádné pochybení ani předražení. Je neomluvitelné, že se Česká televize spokojila s neověřenými tvrzeními Lea Steinera, který je politicky aktivní a je předsedou krajské KDU-ČSL. Není přípustné, aby Česká televize podsouvala svým divákům zcela mylné závěry podložené lživými tvrzeními politického aktivisty. Neprofesionálně zpracovanou reportáží České televize bylo poškozeno dobré jméno Ústeckého kraje,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

 

Na rekonstrukci silnice II/229 mezi Louny a Ročovem proběhlo řádné výběrové řízení zcela v souladu s právními předpisy České republiky. Správnost a zákonnost tohoto výběrového řízení následně potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Při profinancování tohoto projektu naopak Ústecký kraj ušetřil více než 500 tisíc Kč. Řídící orgán ROP Severozápad původně navrhoval v rozporu se schválenou a podepsanou smlouvou krácení dotace na tzv. dotační management, které by Ústecký kraj musel vyplatit zhotoviteli ze svého rozpočtu.

 

Faktické vyznění příspěvku České televize Ústecký kraj odmítá jako nepravdivé, způsob informování o rekonstrukci silnice Louny - Ročov za neprofesionální a zmanipulovaný a uváděné tvrzení o trojnásobném předražení projektu po intervenci hejtmanky Jany Vaňhové za lživé a odborně neověřené. Pozastavuje se rovněž nad tím, že Česká televize nepožádala kraj o poskytnutí kompletní informace o realizaci tohoto projektu a dala tak výrazný prostor předsedovi krajské KDU-ČSL Leovi Steinerovi před letošními krajskými volbami.

 

Pokud bývalý úředník L. Steiner kritizuje systém fungování regionálního operačního programu SZ, měl by se k tomu vyjádřit především předseda Výboru RRRS Jiří Šulc a ředitel Úřadu Pavel Karel Markvart.

 

„Vše nasvědčuje tomu, že se ROP Severozápad stal cílem některých politických stran, které se nesnaží zviditelnit svým předvolebním programem, ale lživými obviněními. Již před tím se na veřejnosti objevily zmanipulované výstupy z auditu společnosti Deloitte Advisory poškozující Ústecký kraj,“ doplnila Jana Vaňhová.

 

Ústecký kraj proto znovu opakuje, Ministerstvo financí odeslalo Evropské komisi zprávu s jasným závěrem, že sedm kontrolovaných projektů realizovaných Ústeckým krajem nebylo předraženo. Audit provedený společností Deloitte Advisory kontroloval celkem 35 projektů financovaných prostřednictví ROP Severozápad. Ve svém stanovisku k auditním závěrům se ministerstvo přiklonilo na stranu Ústeckého kraje a potvrdilo, že projekty realizované krajem nebyly předraženy.

 

Audit prováděla společnost Deloitte Advisory u vybraných 35 projektů, z nichž v sedmi byl příjemcem dotace přímo Ústecký kraj. Přestože se v médiích objevily spekulace, podle kterých auditoři našli v každém z kontrolovaných projektů řadu údajných pochybení, konečná zpráva ministerstva financí vyvrací sebemenší podezření ze zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce. Čtyři projekty na rekonstrukce silnic byly zcela bez připomínek, u zbývajících třech ministerstvo upozornilo na dílčí administrativní pochybení.

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 28.5.2012 / 28.5.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém