Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se ohrazuje proti informaci České televize o údajném podfinancování Šluknovska

11
Ústecký kraj zaslal jménem hejtmanky Jany Vaňhové stížnost Radě České televize, v níž se ohrazuje proti obsahu a stylu, kterým veřejnoprávní televize dne 6. září 2011 v hlavním zpravodajském pořadu Události a následně v pořadu Události, komentáře informovala zcela zkresleně českou veřejnost o rozdělování finančních prostředků z dotačních programů městům a obcím na Šluknovsku. Ústecký kraj požaduje zveřejnění omluvy ze strany České televize za poškození dobrého jména a odvysílání nové reportáže, která bude diváky nezkresleně informovat o skutečném rozsahu finanční pomoci Ústeckého kraje městům a obcím na Šluknovsku.
 

 
 

„Nemůžeme nechat bez reakce neprofesionálně, povrchně a tendenčně zpracovaný příspěvek České televize o financování sociálních a preventivních programů na Šluknovsku, které je nyní ohniskem sociálních nepokojů. Ústecký kraj může doložit, že k žádnému podfinancování této lokality nedocházelo a nedochází a snaha České televize vytvořit u diváků zcela opačný dojem je nepřijatelná,“ uvedla Jana Vaňhová.

 

Faktické vyznění příspěvku České televize Ústecký kraj odmítá jako nepravdivé, způsob informování o vyplacených dotacích Šluknovsku označuje za neprofesionální a zmanipulovaný a uváděné objemy dotací za hrubě zkreslené a neodpovídající realitě. Pozastavuje se rovněž nad tím, že Česká televize nepožádala kraj o poskytnutí kompletní informace v poměrně složité oblasti dotačních titulů, odborné vysvětlení ani doprovodný komentář.

 

Skutečná situace s poskytnutím finančních příspěvků městům, obcím a dalším institucím na Šluknovsku je přitom následující:

Program prevence kriminality je otevřený pro obce a města, která mohou žádat příspěvek na své projekty, a kraj jim rozděluje účelovou dotaci z Ministerstva vnitra ČR. Získání dotace je podmíněno splněním kritérií nastavených ministerstvem a záleží na vhodnosti a kvalitě předkládaných projektů. Za dobu tří let existence tohoto programu, kdy peníze přerozděluje Ústecký kraj, získal Rumburk 555 tisíc korun, Varnsdorf 327 tisíc, Šluknov 110 tisíc a Krásná Lípa 178 tisíc korun. Všechny peníze šly na preventivní projekty a práci s dětmi a mládeží. V letošním roce mohl Ústecký kraj přerozdělit prostředky navíc ještě ve druhém kole. Jako jediné dvě lokality v Ústeckém kraji byla vybrána města Šluknov a Rumburk. Pokud nejsou některé projekty podpořeny, je to z toho důvodu, že nesplňují daná kritéria.Ústecký kraj si je dobře vědom toho, že v strukturálně postižených lokalitách je třeba podporovat zejména služby sociální prevence, proto v rámci Individuálního projektu Ústeckého kraje byly tyto služby dotovány částkou 45 milionů korun pro přímo oblast Šluknovska.

Kromě toho poskytuje Ústecký kraj ze svého rozpočtu 1 milion korun ročně na program primární prevence s názvem Program rizikového chování v Ústeckém kraji. Do něj si mohou požádat školy nebo neziskové organizace na menší projekty primární prevence. Žádosti posuzuje komise složená z odborníků – okresních metodiků prevence. O přidělení dotace tak rozhoduje jedině kvalita předložených projektů. Proto je možné, že základní škola z Kadaně získá na dobře připravený projekt 30 tisíc a škola v Rumburku na jiný projekt s jiným zaměřením 12 tisíc. Celkově ovšem z tohoto programu získal okres Děčín na 16 projektů přes 200 tisíc korun, okres Chomutov pak 178 tisíc korun na 13 projektů a okres Ústí nad Labem 136 tisíc korun.

 

Připravil: odd. tiskových informací

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 8.9.2011 / 8.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém