Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se s provozovatelem lounské nemocnice dohodl na společném postupu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj bude usilovat o to, aby do budoucna byla pro obyvatele Lounska zajištěna kvalitní a dobře dostupná zdravotní péče. Hejtman Jiří Šulc se současně bude snažit zvrátit rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR, které k 31. prosinci 2005 doporučuje v nemocnici utlumit poskytování akutní lůžkové péče, a to z důvodu nadbytečnosti této zdravotní péče na daném spádovém území.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA SE ZVUKOVOU PŘÍLOHOU ze dne 25. 11. 2004

 

Ústecký kraj se s provozovatelem lounské nemocnice dohodl na společném postupu

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se během včerejšího (24.11.) jednání se zástupci provozovatele lounské nemocnice, společností Nemocnice sv. Alžběty spol. s.r.o., dohodl na společném postupu. Kraj spolu s provozovatelem osloví zdravotní pojišťovny. Budou usilovat o to, aby do budoucna byla pro obyvatele Lounska zajištěna kvalitní a dobře dostupná zdravotní péče a snažit se zvrátit rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

15. listopadu 2004 bylo odboru zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje doručeno stanovisko ministryně zdravotnictví z 8. listopadu 2004, které doporučuje uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče mezi provozovatelem nemocnice v Lounech a zdravotními pojišťovnami do 31. prosince 2005, ale zároveň také doporučuje utlumit k tomuto datu poskytování akutní lůžkové péče, a to z důvodu nadbytečnosti této zdravotní péče na daném spádovém území.

 „Zaráží mě skutečnost, že ministryně tuto nemocnici zavírá jako člověk, který před čtrnácti dny prohlásil, že definuje základní síť nemocnic v rozsahu okresních nemocnic se spádovostí sto tisíc obyvatel a mám pocit, že lounská nemocnice byla okresní nemocnicí a byla nemocnicí se spádovostí na sto tisíc obyvatel,“ konstatoval Jiří Šulc. Zarážející je podle hejtmana Jiřího Šulce také fakt, že ministerstvo doporučuje uzavření nemocnice a přitom neexistuje koncepce zdravotnictví v České republice. „Mě to připomíná krevní mstu za to že tato nemocnice má formu s.r.o. a je naprosto soukromá. Paní ministryně je vyznavačem rudých včerejšků a slovo soukromá nemocnice v ní zřejmě budí pocity že je potřeba ji zadupat do země a zničit,“ řekl Jiří Šulc.

Pro Ústecký kraj je postoj ministerstva překvapující i v souvislosti s nedávno zveřejněným návrhem koncepce zdravotnictví České republiky. Tento dokument říká, že optimalizace zdravotnictví není možná bez úzké spolupráce ministerstva a krajů a že návrhy sítě zdravotnických zařízení spočívají na krajích. Ministerstvo zdravotnictví si tak ve svém doporučení utlumit péči v lounské nemocnici zásadním způsobem odporuje, neboť toto rozhodnutí jde proti návrhům a potřebám Ústeckého kraje.

 

 

Zvuková příloha ke stažení - vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce:

  • „Mě v tom zaráží skutečnost, že ministryně tuto nemocnici zavírá jako člověk, který před čtrnácti dny prohlásil, že definuje základní síť nemocnic v rozsahu okresních nemocnic se spádovostí sto tisíc obyvatel a mám pocit, že lounská nemocnice byla okresní nemocnicí a byla nemocnicí se spádovostí na sto tisíc obyvatel.“

 

  • „Druhá zarážející věc je, že koncepce zdravotnictví v České republice neexistuje a přesto se nemocnice zavírá. Mě to připomíná krevní mstu za to že tato nemocnice má formu s.r.o. a je naprosto soukromá. Paní ministryně je vyznavačem rudých včerejšků a slovo soukromá nemocnice v ní zřejmě budí pocity že je potřeba ji zadupat do země a zničit.“

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 25.11.2004 / 25.11.2004 | Zveřejnit od-do: 25.11.2004-25.11.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém