Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se v souvislosti s ostravskými kaly obrátí na Vládu ĆR

logo ÚK
Vedení Ústeckého kraje se v souvislosti s plánovaným spalováním 110 tisíc tun ostravských kalů v čížkovické cementárně obrátí na Vládu ČR. Primárně se bude ptát, proč nebyla dodržena dokumentace EIA, která stanovila množství spalovaných kalů v pěti cementárnách a dvou elektrárnách v ČR. Zároveň bude žádat o vyčlenění finančních prostředků na likvidaci obdobných ekologických zátěží v Ústeckém kraji, jako jsou Laguny Ostramo a rovněž bude chtít otevřít otázku legislativních změn. Ostravské kaly totiž odhalily mezery ve stávajících zákonech, které neumožňují krajským úřadům efektivně chránit životní prostředí a zdraví občanů.
 

 
 

Tisková zpráva z 1. prosince 2011

 

„Každý musí vnímat, že Ústecký kraj patří k ekologicky nejpostiženějšímu regionu nejenom v České republice, ale i v celé Evropě, a z toho mimo jiné pramení i nejnižší délka dožití našich občanů v porovnání s ostatními kraji. Ekologickou situaci v našem kraji je potřeba radikálně zlepšovat a nikoli ji dále zhoršovat přesouváním problémů z jiných krajů. To je naprosto legitimní požadavek, ze kterého nemůžeme ustoupit. Očekávám, že vláda bude k našim oprávněným požadavkům vstřícná,“ uvedl Arno Fišera, náměstek hejtmanky Ústeckého kraje.

 

Rada Ústeckého kraje letos v srpnu nesouhlasila a striktně odmítla záměr přepravit na území Ústeckého kraje upravené kaly z lagun Ostramo za účelem jejich skladování v zařízení CELIO a následného spálení společností Lafarge Cement v Čížkovicích. Obdobně před rokem odmítla udělit souhlas a povolením spalovací zkoušky pro směs uhlí a certifikovaného výrobku Geobal 3 v Teplárně Komořany.

 

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje v rámci správního řízení o změně integrovaného povolení společnosti CELIO a.s. využil všech zákonných možností a povolil změnu při skladování Geobalu 4 s tím, že stanovil velmi přísné podmínky pro skladování, jakost i klasifikaci přepravovaného odpadu. Krajský úřad rozhoduje podle zákona, nikoli podle pocitů úředníků či přání politiků. Při vydání souhlasu se změnou integrovaného povolení úřad respektoval podmínky dané zákonem. Je třeba jasně říci, že pokud by v takovém případě úřad změnu nevydal, postupoval by nezákonně. Odbor se v rámci tohoto integrovaného povolení nezabýval dovozem odpadu ani jeho spalováním v čížkovické cementárně.

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 1.12.2011 / 1.12.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém