Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se zaměřil na zvyšování kvality vzdělávání v regionu

Po třech letech skončil projekt Podpora úspěšnosti ve vzdělávání v Ústeckém kraji (ÚK IKAP B2). Realizoval jej Ústecký kraj ve spolupráci s 51 partnery a jeho rozpočet činil 98,6 milionu korun.
Tisková zpráva ze dne 15. června 2023
01
 

 
 
Hlavním cílem projektu bylo zvýšení kvality vzdělávání v Ústeckém kraji, podpora pedagogických pracovníků v získávání znalostí, dovedností a kompetencí zejména v oblasti společného vzdělávání, přímá podpora žáků se speciálně vzdělávacími potřebami, včetně žáků nadaných, zaměřená na zlepšení jejich vzdělávání, vzdělávacích výsledků a komunikačních dovedností. Projekt cílil také na zlepšení situace v oblasti předčasných odchodů ze vzdělávání a na propojení vzdělávání s trhem práce, a to zejména prostřednictvím kariérového poradenství a testování inovativních metod a přístupů v této oblasti. V neposlední řadě byly v rámci projektu podpořeny střední školy v regionu, a to v oblasti zvyšování kvality vzdělávání prostřednictvím řady aktivit, jako byla například tandemová výuka, stáže pedagogů u zaměstnavatelů, doučování žáků, zapojení odborníka z praxe do výuky apod. 

Úspěšnou realizaci projektu a jeho pozitivní dopad nejen na oblast školství, ale i na celkový rozvoj a transformaci regionu opakovaně ocenila také radní Ústeckého kraje Iva Dvořáková.

V rámci projektu se uskutečnily tři veletrhy „Jak na společné vzdělávání“, tři letní školy pro asistenty pedagoga a tři letní školy pro pedagogy. Uskutečnilo se 11 pedagogických dnů. Proběhlo téměř 60 seminářů zaměřených na nejrůznější aspekty vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami, žáků nadaných, seminářů zaměřených na roli asistenta pedagoga ve výuce nebo na rozbor konkrétních kazuistik a příkladů z praxe. 

Po celé tříleté období se pravidelně scházelo šest pracovních skupin zaměřených na sdílení informací, zkušeností z praxe, řešení a plánování možného zlepšení a rozvoje dané oblasti. Do aktivit zaměřených na podporu vzdělávání nadaných žáků se zapojilo 195 pedagogů z 99 škol. Díky projektu vzniklo a působilo při základních školách v regionu 30 nových logopedických klubů vybavených moderními pomůckami. 28 základních škol v kraji bylo zapojeno do systematického kariérového poradenství využívajícího speciální poradenský software, jehož prostřednictvím bylo v každém školním roce testováno více než 2 700 žáků 8. a 9. tříd základních škol, za celé tříleté období to pak bylo téměř 8 760 žáků. Na třech školách proběhlo pilotní ověřování nového přístupu ke kariérovému poradenství zaměřenému na žáky ohrožené předčasným ukončením vzdělávání. Na základě této aktivity byla vytvořena Metodika kariérového poradenství pro prevenci předčasných odchodů ze vzdělávání, která byla následně poskytnuta zájemcům zejména z řad základních škol. Metodika je volně dostupná na webových stránkách Regionální stálé konference Ústeckého kraje

Na 21 základních školách působili koordinátoři společného vzdělávání. Jejich rolí bylo koordinovat aktivity na poli realizace společného vzdělávání a vytvářet podmínky pro kvalitní, otevřené a bezpečné vzdělávací prostředí pro všechny žáky. Zejména mateřské školy podporovaly svou činností koordinátoři zaměřující se na rozvoj komunikačních schopností a dovedností žáků s mentálním postižením, poruchou autistického spektra nebo jiným znevýhodněním. Koordinátoři poskytovali přímou péči dětem, ale i poradenství a pomoc jejich rodičům a pedagogickým pracovníkům. V 21 základních školách vznikly strategické plány pro vytváření podmínek pro realizaci společného vzdělávání. Pod vedením odborníků byly tyto plány v době realizace projektu nejen tvořeny, ale i implementovány a staly se nedílnou součástí života zapojených škol.

Knihovna Ústeckého kraje vytvořila online databázi pomůcek pro všechny typy handicapů, včetně pomůcek pro děti, žáky a studenty nadané, která umožňuje jejich výpůjčku a sdílení. Kromě pomůcek obsahuje také nabídku vzdělávacích programů, lektorů nebo záznamů z již proběhlých akcí. Databáze je umístěna na samostatných webových stránkách https://www.databazepomucek.cz. 45 středních, vyšších odborných škol a gymnázií realizovalo s podporou projektu doučování pro své žáky, tandemovou výuku, organizovalo stáže svých pedagogů u zaměstnavatelů, zapojovalo odborníky z praxe do výuky, zahájilo nebo rozšířilo činnost školních kariérových poradců a koordinátorů spolupráce školy a zaměstnavatele, to vše za účelem zvýšení kvality vzdělávání, rozšíření a obohacení výuky. Těchto aktivit bylo realizováno téměř 1 500. 

Bližší informace o projektu jsou dostupné na webových stránkách Regionální stálé konference Ústeckého kraje

Projekt „Podpora úspěšnosti ve vzdělávání v Ústeckém kraji“ (ÚK IKAP B2), registrační číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017431, je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

logolink
 

1
 

2
 

3
 


 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 15.6.2023 / 15.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém