Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se zapojil do evropského pilíře vodíkových regionů

Ústecký kraj se stal účastníkem významné události, kterou byl zahajovací mítink nově vznikajícího vodíkového evropského pilíře. Spolu s dalším transformujícím se uhelným regionem v Bulharsku je Ústecký kraj jediným ve středí a východní Evropě, který se do této platformy aktivně zapojuje. Za region se mítinku účastnila radní Iva Dvořáková, která má ve své gesci mimo jiné také problematiku spravedlivé transformace.
Tisková zpráva ze dne 28. ledna 2022
vodík
 

 
 

„Jako uhelný region stojíme nyní před množstvím výzev úzce spjatých se Zelenou výzvou pro Evropu, která zásadním způsobem ovlivní strukturu i našeho regionálního hospodářství. Vodík a rozvoj uceleného řetězce vodíkového hospodářství je jednou z nich. Ústecký kraj má pro rozvoj vodíkové ekonomiky jedinečné podmínky – disponujeme vhodným know-how, na našem území působí množství významných firem v oblasti energetiky, chemie a průmyslu, které mají dlouholeté zkušenosti s výrobou vodíku a jeho využitím. Současně můžeme nabídnout jedinečné území po těžbě hnědého uhlí,“ vysvětluje zapojení kraje do platformy radní Iva Dvořáková.

V rámci úvodního slova on-line setkání zástupců vodíkových regionů Evropy zazněla nutnost dobré komunikace významu vodíku a vysvětlování jeho potenciálu široké odborné, ale i laické veřejnosti.

V čele vznikajícího pilíře stojí několik významných oblastí. Jedná se o Provincii Drenthe, region Normandie, který se podělil o příklady dobré praxe, Auvergne-Rhone-Alpes a region Aragon. Hovořilo se o  velmi aktuálních změnách v oblasti využití plynu, které ohrožují potenciálně množství zaměstnanců a minimálně přechodně ovlivní ceny energií. Také proto je důležitý rozvoj regionálního pilíře a potenciálu spolupráce regionů v jeho rámci, mj. na úrovni rozvoji společných projektů, výměně informací apod.

Nejvýznamnější programem Evropské unie EU pro podporu rozvoje využití vodíku je Clean Hydrogen Partnership. Existuje ale celá řada dalších investičních nástrojů (Innovation Fund, strukturální fond), které lze pro rozvoj v této oblasti využít.

Cílem Evropské unie je posílení vodíku v rámci strategického plánu rozvoje. Zaměřovat se bude také na spolupráci s městy, které mají zájem stát se klimaticky neutrálními. V neposlední řadě jde také o vytvoření širší partnerské spolupráce na světové úrovni.

1

Z úvodního mítinku - vznikající pilíř vodíkových regionů

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 28.1.2022 / 28.1.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém