Orientační nabídka


 

Ústecký kraj si je vědom nezastupitelné role neziskových organizací

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

JUDr. Zdeněk Lavička, náměstek hejtmana Ústeckého kraje

Ústecký kraj si je vědom nezastupitelné role neziskových organizací v mnoha společenských činnostech. Neziskové organizace zaplňují mezery tam, kde stát nebo samospráva nemohou plně působit a Ústecký kraj jejich práci velmi oceňuje.

Kraj podporuje neziskové organizace ve dvou hlavních oblastech. Jde o spolupráci v oblasti metodiky a o finanční podporu prostřednictvím krajských dotačních programů. V oblasti metodiky je pozice neziskových organizací zakotvena v rozvojových dokumentech kraje a pochopitelně také v krajské koncepci protidrogové politiky a v koncepci sociálních služeb.  Například právě v rámci schválené koncepce sociálních služeb v Ústeckém kraji byly obce při sestavování komunitních plánů krajem vyzvány ke spolupráci s neziskovými organizacemi. Ústecký kraj také navázal spolupráci s neziskovými organizacemi, které působí v oblasti rozvoje zaměstnanosti. V této oblasti se jedná o začátek systematické spolupráce, která by měla podpořit další regionální rozvoj.

Formou dotací se Ústecký kraj snaží podporovat co možná nejširší spektrum neziskových organizací. Prostředky z jednotlivých programů jsou poskytovány podle schválených zásad pro poskytování krajských dotací. Obecně se dá říci, že kraj se snaží přispívat na chod těm nejpotřebnějším neziskovým organizacím a při posuzování jednotlivých projektů vybírá takové, které mají minimálně regionální význam. Například mezi neziskové organizace, které působí v oblasti sociálních služeb, rozdělil kraj v loňském roce jeden milion korun. O celkové výši dotace pro letoší rok se v současné době jedná. Například v již zmiňované koncepci krajské protidrogové politiky je zakotvena spolupráce s K-centry a na podporu jejich programů vyčlenil kraj celkem 3 miliony korun. V oblasti kultury, kde také působí celá řada neziskových organizací, bude letos rozděleno celkem 1,1 milionu korun.  Samostatný dotační program připravil kraj i pro podporu sportu, mládeže a tělovýchovy – zde bude rozděleno celkem 2,5 milionu korun.

Do budoucna by Ústecký kraj chtěl navázat s neziskovým sektorem ještě užší spolupráci a pokud to bude možné, poskytnout těmto organizacím i výraznější finanční podporu.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.4.2003 / 21.5.2003 | Zveřejnit od-do: 15.4.2003-15.5.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém