Orientační nabídka


 

Ústecký kraj si v Lomu u Mostu připomněl 75 let od katastrofy v Dole Kohinoor I.

Včera uplynulo přesně 75 let od katastrofy v Dole Kohinoor I. v Lomu u Mostu, která si vyžádala dvaapadesát lidských životů. Důlní neštěstí se zařadilo k těm nejtragičtějším, která hlubinné dobývání hnědého uhlí v severočeském regionu po dlouhá desetiletí provázela. Památku zmařených životů uctil také Ústecký kraj spolu s hejtmanem Janem Schillerem.
Tisková zpráva ze dne 15. listopadu 2021
hadhaf
 

Odkazy


 
 
Dne 14. listopadu 1946 došlo na Dole Kohinoor I. ve východním poli revíru Mořic, v hloubce 430 metrů, k náhlému výbuchu, jenž vyrazil z několika komor současně a okamžitě se rozšířil přilehlými chodbami na všechna pracoviště tohoto revíru. Podle prvních zpráv došlo k výbuchu v prostorách nezavalených porubů první lávky, kde se hromadila výbušná atmosféra tak dlouho a v takovém objemu, až náhodně vzniklý zápar způsobil výbuch. Ten byl tak silný a náhlý, že se nikomu z osob nacházejících se v ohroženém prostoru nepodařilo uniknout. V hlubině se v den tragédie nacházelo 56 havířů, jen čtyřem se podařilo vyváznout. Většina z postižených byla otrávena zplodinami výbuchu, jenž v okamžiku spotřeboval veškerý kyslík v ovzduší a spálil jej na velké množství jedovatého oxidu uhelnatého. Zbytek obětí nalezl svou smrt odmrštěním a nárazem na výstroj chodeb.

Včerejší výročí jednoho z největších důlních neštěstí na našem území si připomněl uctěním památky obětí na Městském hřbitově v Lomu u Pomníku obětem důlní katastrofy také Ústecký kraj spolu s hejtmanem Janem Schillerem.  Pietního aktu se zúčastnili také starostka města Lom Kateřina Schwarzová, zástupkyně Městského úřadu Lom Jaroslava Brzáková a zástupci Spolku severočeských havířů.

 „Dnes jsme se zde sešli, abychom uctili památku obětí této tragické události i jejich rodin, které během důlního neštěstí přišly o otce, bratry či syny. Věnujme jim, prosím, tichou vzpomínku a připomeňme si, jak náročná a nebezpečná je práce havíře. Přál bych si, abychom v budoucnu žádnou podobnou tragédii již nezažili," zaznělo při proslovu hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera.

a
Pietní akt k 75. výročí od důlní katastrofy proběhl na Městském hřbitově v Lomu u Mostu

a
Pietního aktu se za Ústecký kraj zúčastnil hejtman Jan Schiller

     c
Starostka Lomu u Mostu Kateřina Schwarzová

 

 

 



 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 15.11.2021 / 15.11.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém