Orientační nabídka


 

Ústecký kraj – vláda chce připravit novelu, která je již „zmrazená“ v Parlamentu ČR

jv
Vláda ČŘ se po půl roce od nepokojů na Šluknovsku snaží vzbudit zdání, že se začíná zabývat situací ve vyloučených lokalitách. Přitom přichází s iniciativami, které již Ústecký kraj zpracoval do konkrétních návrhů legislativních změn. Konkrétně dnes vláda projednávala možnost trestání opakovaných přestupků, přičemž zákon řešící tuto problematiku již zpracoval Ústecký kraj v rámci tzv. Ústeckého balíčku. Zákon je v Poslanecké sněmovně od září minulého roku a vládní poslanci se na schůzi sněmovny dne 7. února 2012 rozhodli přerušit jeho projednávání do začátku června.
 

 
 

„Vláda začala diskutovat nad přípravou zákonem, který je již dávno ve sněmovně, ale pravicoví poslanci nemají vůli jej schválit. Zákon, který by některé opakované přestupky kvalifikoval jako trestný čin je již několik měsíců v Parlamentu ČR. Je to mrhání naším úsilím, ale hlavně se stále odkládají potřebná řešení pro Šluknovsko a další obdobné lokality po celé ČR. Vláda jen kopíruje to, co Ústecký kraj již navrhnul a legislativně zpracoval,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

 

Ústecký kraj v rámci tzv. Ústeckého balíčku prosazoval vytvoření systému registrace přestupků a zpracoval a předložil Parlamentu ČR mimo jiné novelizace zákonné úpravy proti narušování veřejného pořádku. Jedním z problémů, který podstatným způsobem přiživuje extremistické nálady v některých regionech, je neschopnost státu efektivně zakročovat proti obyvatelům, kteří opakovaně obtěžují své spoluobčany neustálým pácháním drobných přestupků, drobnými výtržnostmi, krádežemi, násilnostmi, narušováním nočního klidu, atd.

 

Velká část těchto přestupků podle současné právní úpravy nezíská nikdy charakter trestných činů, protože nedosahují všech znaků předpokládaných trestním zákoníkem.

 

Postih opakovaného páchání přestupků tak není spojen s žádnou podstatnou sankcí pro přestupce, přestupky často zůstávají neprojednány, sankce za ně není odstrašující, případně tato sankce není následně úspěšně exekuována.

 

Možností jak tuto situaci řešit, je upravit opakované páchání stejného přestupku jako trestný čin a tím by bylo možno spravedlivěji potrestat pachatele pomocí sankcí, které poskytuje trestní zákoník. Sankce trestního zákoníku totiž mají výrazně vyšší odrazující účinek. Rozhodně však popíráme populistická prohlášení některých poslanců, že jediným cílem je přestupce zavírat do vězení.

 

Hlavní změny navrhované v Ústeckém balíčku (včetně začlenění principu 3x a dost):

-          Zavádí se trestnost opakovaného spáchání přestupku krádeže; jde o úpravu, která do konce roku 2009 existovala (§ 247/1 písm. e) zák. č. 140/1961 Sb.) a plně se osvědčila, proto je vhodné se k ní vrátit.

-          Zavádí se trestnost opakovaného obtěžování spoluobčanů drobným narušováním soužití v rozhodném čase třech po sobě jdoucích let

-          Zavádí se trestnost opakovaného porušení veřejného pořádku v rozhodném čase třech po sobě jdoucích let

-          Navrhuje se změna přestupkové právní úpravy, která do doby, než vznikne celostátní evidence některých přestupků, zakotví zákonný základ pro to, aby obecní úřady přestupcova místa trvalého pobytu měly k dispozici informace o rozhodnutích o těch přestupcích, jejichž recidiva dle předloženého návrhu vyvolává trestněprávní následky. Ústecký kraj přitom podporuje urychlený vznik centrálního registru přestupků.  

 

Připravil: OTI

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.2.2012 / 16.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém