Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2020 těmto výrobkům:
Masné výrobky tepelně opracované: světlá lahůdková tlačenka (Vojtěch Strauss, Most)
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: krůtí maso ve vlastní šťávě (Petr Mančík, Most)
Sýry, včetně tvarohu: přírodní sýr s česnekem (Martin Honza, Růžová)
Mléčné výrobky ostatní: žervé (Barbora Marešová, Břvany)
Pekařské výrobky, včetně těstovin: makovec bez mouky (Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem)
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek: špaldový medovník „MEĎÁK“ (Dubský perník s. r. o.)
Alkoholické a nealkoholické nápoje: monopol Karlík (Pivovar Monopol s. r. o.)
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: švestky s portským vínem (David Netolický, Jirkov)
Ostatní: srnčí tokáň 66% masa (Hynek Jirman, Dolní Poustevna)
„Odborná komise neměla ani v letošním ročníku snadné rozhodování. O účast v soutěži byl opět velký zájem. Počet přihlášených výrobků byl dokonce rekordní a v rámci konání celé soutěže také nejvyšší ze všech krajů. Nejpočetnější kategorií byla kategorie Ostatní s počtem 35 výrobků od 12 producentů,“ řekla krajská koordinátorka Monika Plachá z Okresní agrární komory Most. Certifikáty si ocenění výrobci převezmou 11. září na výstavě Zahrada Čech.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.
Zpracovala: Lenka Rezková, tisková mluvčí SZIF
Všech devět oceněných výrobků