Orientační nabídka


 

Ústecký kraj vyzývá DPÚK, aby postupoval v souladu se svými povinnostmi

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj odmítá nátlakové jednání Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s.. Současně dopravci 23. února 2006 odeslal, na základě řádného vyúčtování, k jehož předložení tohoto dopravce opakovaně vyzýval, příspěvek 21,909 milionů korun, vyplývající z platné smlouvy o závazku veřejné služby.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 23.2.2006

 

Ústecký kraj vyzývá DPÚK, aby postupoval v souladu se svými povinnostmi

 

Ústecký kraj odmítá nátlakové jednání Dopravního podniku Ústeckého kraje a.s. („DPÚK“) a vyzývá DPÚK, aby se svými požadavky přestal vybočovat z mezí jasně stanovených ve smlouvě o závazku veřejné služby a zákoně. „DPÚK stále odmítá slevit z požadavků, které jsou pro kraj nepřijatelné. I když jeho návrhy mění podobu, vždy obsahují požadavky na poskytování služeb, jež Ústecký kraj po DPÚK nijak nepoptává a jež by v budoucnu občany kraje stály desítky milionů korun navíc oproti současnému stavu. Na něco takového pochopitelně nemůžeme přistoupit,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. „Vedení kraje současně odmítá osočení, že by jakkoliv podněcovalo zaměstnance DPÚK k ukončení pracovního poměru,“ doplnil hejtman.

Tvrzení DPÚK, že mu Ústecký kraj přes opakované urgence nehradí prokazatelnou ztrátu za leden a únor 2006 na linkách veřejné autobusové dopravy jsou nepravdivá. Ústecký kraj v žádném případě neodmítá (ani nikdy neučinil cokoliv, co by bylo možné považovat za takové odmítnutí) hradit prokazatelnou ztrátu za výkony v režimu veřejné služby, a to ani směrem do minulosti, ani do doběhnutí lhůty výpovědi Smlouvy doručené DPÚK. Ústecký kraj pouze vrátil zálohovou fakturu neoprávněně vystavenou ze strany DPÚK, jež neměla oporu v platném smluvním ujednání (když pro rok 2006 nedošlo ke sjednání splátkového kalendáře) a zněla na částku podstatně převyšující prokazatelnou ztrátu za sjednaný rozsah dopravní obslužnosti.

Ústecký kraj konstatuje svoji připravenost k úhradě prokazatelné ztráty společnosti DPÚK. Vyzval dopravce k předložení vyúčtování prokazatelné ztráty za měsíc leden, a poté, kdy mu bylo předloženo v odpovídající podobě, platbu provedl dne 23. února 2006. Obdobným způsobem bude společnosti DPÚK ze strany Ústeckého kraje uhrazena prokazatelná ztráta rovněž za následující měsíce smluvního vztahu. Na základě vyúčtování, které DPÚK Ústeckému kraji předložil dne 14.2.2006 nebylo možné úhradu provést, toto vyúčtování provedl dopravce v jiném rozsahu linek a spojů, než bylo smluvně dohodnuto, o čemž byl neprodleně, tedy do 24 hodin, informován, telefonicky a prostřednictvím elektronické pošty. Ústecký kraj připomíná DPÚK, aby dostál svým povinnostem vyplývajícím ze smlouvy a platných právních předpisů a předkládal řádné vyúčtování výkonů pouze v režimu veřejné služby, tedy odpovídající rozsahu, který si Ústecký kraj skutečně objednal a nikoliv rozsahu, který si DPÚK bez jakéhokoliv právního podkladu snaží po Ústeckém kraji jednostranně vynutit.

            Výroky zástupců DPÚK o neochotě kraje jednat jsou nemístná. Komunikace mezi zástupci kraje a krajského úřadu s dopravcem probíhá. Ředitelka krajského úřadu i zástupci jeho odboru dopravy s představiteli DPÚK komunikují a jsou připraveni pokračovat i v osobních jednáních. Mediální útoky DPÚK vůči hejtmanovi Jiřímu Šulcovi jsou však v přímém rozporu s prohlášeními, ve kterých dopravce žádá o jednání a dohodu. „Když  jsme nepřistoupili na přemrštěné a nemravné požadavky DPÚK, vyhrožoval nám dopravce soudy a arbitráží. Když  s touto taktikou neuspěl přistoupil k osobním útokům a snaží se mě očernit v očích občanů prostřednictvím letáků plných nesmyslných tvrzení. Vyzývám DPÚK ať předloží důkazy pro svá tvrzení o tom, že jsem po DPÚK požadoval, aby nenakupoval nové autobusy nebo zrušil 1,5 milionu kilometrů autobusových linek. Nic takového jsme nikdy neudělal,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. „Odmítám také výroky zástupců DPÚK o tom, že poškozuji jejich společnost nebo akcionáře. Současnou situaci vyvolalo vedení DPÚK svou neústupností, přemrštěnými požadavky a snahou donutit Ústecký kraj, aby přijal návrhy, které by samosprávu poškodily. Hájíme zájmy občanů našeho regionu a nepřipustíme, aby dopravce, i když zajišťuje 80% autobusové linkové dopravy, diktoval, jak máme nakládat s veřejnými prostředky,“ dodává.

            Ústecký kraj má zájem na stabilizaci situace ve veřejné autobusové dopravě. „Chceme, aby pro občany našeho kraje byla zajištěna fungující autobusová doprava za přiměřenou cenu. Zároveň také musíme trvat na tom, že vztah mezi krajem a dopravcem, který ji bude zajišťovat bude stabilní, bude stát na pevných a jasných smlouvách, které nebudou dávat prostor pro budoucí nepřiměřené navyšování ceny,“ uzavírá hejtman Jiří Šulc.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 737 203 663

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.2.2006 / 23.2.2006 | Zveřejnit od-do: 23.2.2006-23.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém