Orientační nabídka


 

Ústecký kraj žádá ministra o relevantní informace k finanční opravě ROP Severozápad vyměřené České republice

logo ÚK
Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček požádal dopisem ministra financí Miroslava Kalouska o relevantní informace vztahující se k finanční opravě vyměřené České republice v souvislosti s Regionálním operačním programem Severozápad. O výši korekce totiž nebylo ze strany Evropské komise rozhodnuto, jelikož dosud nebylo ukončeno řízení o finanční opravě. Ústecký kraj, po kterém Ministerstvo financí ČR opakovaně a nepodloženě požaduje uhrazení dvou třetinového podílu finanční opravy, není informován, v jakém stadiu je řízení o navržené finanční opravě, jaké konkrétní kroky uvedené ministerstvo podniklo či podniká s cílem její minimalizace a jaké jsou v této záležitosti dosavadní závěry jednání centrálních orgánů České republiky s Evropskou komisí.
Tisková zpráva ze dne 9. dubna 2013
 

 
 

„Ústecký kraj není de iure zodpovědný za konání auditního orgánu, tedy Ministerstva financí ČR, ani Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, které dotační systém aplikovaly,“uvedl hejtman Oldřich Bubeníček. Jak dále doplnil: „Pochybení u konkrétních projektů zjištěná auditorskou společností, kde příjemcem dotace byl Ústecký kraj, je velmi nízké. Ústecký kraj rovněž vyjádřil oficiální nesouhlas se způsobem, jakým byl samotný audit proveden.“

Zastupitelstvo Ústeckého kraje, s ohledem na to, že k návrhu finanční opravy ze strany Evropské komise vůči České republice došlo v důsledku závažných pochybení orgánů České republiky, za které Ústecký kraj nenese jakoukoliv odpovědnost, rozhodlo dne 25. března 2013 o odmítnutí účasti Ústeckého kraje na úhradě navrhované finanční opravy.

Zastupitelstvo při svém rozhodování vzalo též v úvahu, že řízení o finanční opravě vůči České republice na základě Rozhodnutí Evropské komise ze dne 31. ledna 2013 dosud nebylo ukončeno a zastupitelé nebyli ze strany Ministerstva financí ČR dodnes oficiálně informováni o aktivitách centrálních orgánů směřujících k jednání s Evropskou komisí o výši korekce. Tuto aktivní komunikaci ze strany Ministerstva financí ČR, případně její závěry, členové zastupitelstva Ústeckého kraje citelně postrádají.

Vedení Ústeckého kraje pozve v polovině dubna k jednání všechny žadatele z kraje, kterých se finančně dotýká pozastavení certifikace a proplácení projektů v rámci Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ). Cílem schůzky bude zmapovat situaci konkrétních žadatelů a hledat možnosti pomoci se splácením jejich finančních závazků. Další kolo jednání k problematice regionálních operačních programů s premiérem Petrem Nečasem by mělo proběhnout na půdě Asociace krajů.

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 9.4.2013 / 9.4.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém