Orientační nabídka


 

Ústecký kraj zaznamenal výrazný úspěch při soudním jednání

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj zaznamenal výrazný úspěch při soudním jednání
Krajská samospráva zaznamenala velký úspěch ve sporu, který vedla se státem. Podstatou sporu je rozhodnutí, zda kraj odpovídá za závazky příspěvkových organizací, které na něj byly převedeny od státu. Ústecký kraj od začátku zastával stanovisko, že není zodpovědný za dluhy organizací, které musel od státu převzít.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 10.7.2006

 

Ústecký kraj zaznamenal výrazný úspěch při soudním jednání

 

Krajská samospráva zaznamenala velký úspěch ve sporu, který vedla se státem. Podstatou sporu je rozhodnutí, zda kraj odpovídá za závazky příspěvkových organizací, které na něj byly převedeny od státu. Ústecký kraj od začátku zastával stanovisko, že není zodpovědný za dluhy organizací, které musel od státu převzít. Takto byla na Ústecký kraj převedena příspěvková organizace Lékárenská služba Teplice, která v době změny zřizovatele již disponovala pouze pohledávkami či závazky. Pohledávky byly naprosto nevymahatelné a nositelem závazku byla stále Lékárenská služba Teplice.

     Přesto bylo Okresním soudem v Ústí nad Labem v roce 2004 vydáno usnesení o nařízení exekuce na celý majetek Ústeckého kraje. Majetek kraje tak byl zcela obstaven a smělo se zacházet jen s prostředky na provoz a na mzdy. „Exekuci kraj odmítl přijmout, protože kraj v žádném případě nebyl dlužníkem. Rozhodli jsme se odvolat, protože jsme považovali usnesení Okresního soudu za nezákonné,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

     Odvolání u Krajského soudu bylo úspěšné, ten v srpnu 2004 rozhodl tak, že návrh na nařízení exekuce byl zamítnut, protože předcházející usnesení bylo nezákonné. „Ústeckému kraji tak vznikla škoda, kterou jsme se rozhodli vymáhat u státu a uplatnit žádost o náhradu škody u Ministerstva spravedlnosti České republiky,“ dodal hejtman.

     Škoda byla vyčíslena na 55.999,50 Kč. Ministerstvo spravedlnosti posoudilo návrh na mimosoudní projednání požadavku škody a dospělo k závěru žádosti Ústeckého kraje vyhovět v plném rozsahu. „Náhrada škody byla přiznána celá. Je to obrovský úspěch krajské samosprávy. Je potřeba si uvědomit, že kraji mohla vzniknout obrovská škoda, kterou by uplatňoval po státu. Kraj však tuto škodu eliminoval tím, že neprobíhaly žádné prodeje a byly zastaveny veškeré dražby,“ upřesnil situaci hejtman.    

     Rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem ve věci zrušení nařízení exekuce a následně Ministerstva spravedlnosti ohledně nároku na náhradu škody je velkým úspěchem, který je možné považovat za precedens i pro ostatní kraje.

 

 

 

připravila: Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář  hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz       

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.7.2006 / 11.7.2006 | Zveřejnit od-do: 10.7.2006-10.8.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém