Orientační nabídka


 

Ústecký kraj zvažuje účast na cvičení Barbara

a
Na ústecké hejtmanství přijeli zástupci Zemského ředitelství v Drážďanech (Svobodný stát Sasko) představit chystané Zemské cvičení pro ochranu před katastrofami, které se pod názvem Barbara uskuteční v září příštího roku na německé straně Krušných hor.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 4. dubna 2011

Na pondělní prezentaci  v rámci společné práce Euroregionu Elbe/Labe jednali němečtí hosté s pracovníky krizového řízení odboru kanceláře hejtmanky a představiteli složek Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje. Podobná velká cvičení jsou v Sasku jednou za tři roky a v roce 2012 by organizátoři chtěli do námětových cvičení zapojit i zdravotnické záchranáře, profesionální hasiče, policii i členy dalších složek IZS z našeho kraje. Tématem cvičení bude „hromadné neštěstí s velkým počtem zraněných“, tedy krizová situace,  jež může nastat při velkých povodních, hromadných silničních nehodách,  průmyslových haváriích apod. Při cvičení Barbara bude 20.- 22. září 2012 nasazeno několik tisíc záchranářů, stovky vozidel a jiné techniky. Jak nám řekl Rainer Maus, vedoucí odboru Zemského ředitelství Dresden a zároveň šéf projektové skupiny,  musejí si krizové týmy ověřit akceschopnost lidí a techniky, funkčnost krizových plánů a samozřejmě součinnost všech subjektů. V rámci úzké spolupráce Saska a Ústeckého kraje i v oblasti krizových situací bude účast našeho kraje v Altenbergu, u  Cínovce nebo na dálnicích D8 a A17 jistě přínosná.

   Podrobná prezentace třídenního cvičení Barbara přinesla v diskusích první náměty na technické, materiální i finanční zajištění účasti Integrovaného záchranného systému ÚK. Pracovník krizového řízení odboru hejtmanky Jiří Čermák: „Koncepce společného cvičení nás zaujala a v rámci dlouhodobé spolupráce se chystáme na aktivní účast. V současné době s Němci vytváříme společný krizový portál, dobrou spolupráci mají například profesionální hasiči. Třeba za poslední dva roky se v rámci přeshraniční spolupráce požárních jednotek uskutečnila tři cvičení a při sedmi požárech zasahovaly společně hasiči od nás i ze Saska. V této oblasti je součinnost dobrá i díky existenci mezinárodní smlouvy mezi ČR a SRN, u zdravotnických záchranářů zatím podobnou smlouvu postrádáme…“

   Další jednání o zapojení Ústeckého kraje do cvičení Barbara se chystá na polovinu května do Drážďan.             

 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

1
Z jednání o účasti Ústeckého kraje na cvičení Barbara

2
Zprava: Jiří Čermák, Rainer Maus a Karsten Neumann, inspektor Hasičského záchranného sboru okresu Saské Švýcarsko

3
Zleva: Arvid Iversen, André Schulz a Norbert Schreiber ze Zemského ředitelství Drážďany

4
Jan Mlejnecký z odboru zdravotnictví krajského úřadu, Lukáš Syrovátka ze Zdravotnické záchranné služby ÚK

a  mjr. Tomáš Štěpánek a plk.  Martin Laníček z ředitelství Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 4.4.2011 / 4.4.2011 | Schváleno / Zrušeno: 4.4.2011 / 3.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém