Orientační nabídka


 

Ústecký kraj podporuje filmaře, uvidí ho až v Benátkách

Letošní ročník krajského dotačního programu na podporu audiovizuální tvorby byl právě uzavřený, odborná komise nyní posoudí přihlášené projekty a vybere ty, kteří získají od Ústeckého kraje finanční podporu. O tom, že má smysl být partnerem vzniku filmové tvorby svědčí i mimořádný úspěch filmu Oběť, který byl vybrán na prestižní filmový festival v Benátkách. Drama Oběť se natáčelo i v našem regionu a s finanční podporou Ústeckého kraje.
Tisková zpráva ze dne 12. srpna 2022
01
 

 
 

V právě uzavřeném ročníku dotačního programu na podporu audiovizuální tvorby bude mezi filmaře rozděleno 3,1 milionu korun, přičemž maximální výše podpory je jeden milion korun. Ze sedmi přihlášených projektů nyní sedmičlenná odborná komise složená ze zástupců filmových profesionálů a expertů, zástupce Filmové kanceláře Ústeckého kraje a kulturní instituce v regionu vybere po posouzení všech kritérií příjemce podpory.

„Dotační program pro filmaře přináší ekonomickou podporu regionu, protože štáby získané peníze utrácí u nás, a mnohdy je to víc peněz, než kolik od kraje získali. Zároveň je to určitá prestiž nejen v tom, že se lokace z kraje objeví na filmovém plátně, ale především v tom, že se Ústecký kraj stává partnerem umělecké tvorby,“ připomněl náměstek hejtmana Jiří Řehák úspěch filmu Oběť.

Filmový debut Michala Blaška – drama Oběť, který se natáčel u nás a je také jedním z finančně podpořených projektů z loňského ročníku filmového programu, se probojoval na prestižní filmový festival v Benátkách, což je pro český film mimořádný úspěch. Benátky ho uvedou v prestižní soutěžní sekci Orizzonti. Čeští diváci snímek uvidí od 10. listopadu v běžné distribuci. Připravuje se také regionální premiéra za účasti tvůrců. Film Oběť vznikl v třístranné mezinárodní koprodukci. V Čechách se na jeho tvorbě zásadně podílel Státní fond kinematografie, Česká televize, Jihomoravský filmový nadační fond a Plzeňský a Ústecký kraj.

Partnerem pro filmaře přicházející do Ústeckého kraje a administrátorem dotačního programu je Filmová kancelář Ústeckého kraje.

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 12.8.2022 / 12.8.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém