Orientační nabídka


 

Ústecký kraj zajistil software na digitální technické mapy pro 6 krajů

Ústecký kraj zajistil software na digitální technické mapy pro sebe a dalších pět krajů. Zareagoval tak na plánované změny zákona č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví, dle kterých pro kraje vyplývá povinnost vybudovat na svém území a zpřístupnit informační systém pro digitální technickou mapu do června 2023. Veřejná zakázka na společný software se z velké části realizovala elektronicky.
Tisková zpráva ze dne 2. června 2022
DTM krajů
 

 
 
Celkem šest krajů se domluvilo na společném softwaru na digitální technické mapy (DTM), a to kraj Ústecký, Pardubický, Jihočeský, Královéhradecký, Moravskoslezský a Kraj Vysočina. Veřejnou zakázku na tento software realizuje Ústecký kraj v režimu centrálního zadavatele. „Je to vůbec poprvé v historii, kdy se dělala jedna veřejná zakázka pro šest krajů současně,“ zdůraznil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

„Protože je do veřejné zakázky takového rozsahu zainteresováno velké množství osob z různých krajů, odehrávalo se při její realizaci mnoho procesů v online prostředí. Jednání s ostatními kraji i s firmami, které se přihlásily do výběrového řízení na společný software, probíhala prostřednictvím videokonference. Tímto způsobem docházelo také k předvedení modelových příkladů v rámci hodnocení veřejné zakázky. Elektronizace pak hrála velkou roli při podepisování klíčových dokumentů,“ dodal hejtman Schiller.

Společný informační systém DTM pro šest krajů dodá sdružení společností ICZ, GEOREAL, GEOVAP
a T-MAPY za 211,7 miliónu korun, z toho 34,4 miliónu korun činí podíl Ústeckého kraje. Na projekt DTM krajů je poskytována finanční podpora Evropské Unie, a to konkrétně z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který administruje Ministerstvo průmyslu a obchodu. 

Ústecký kraj bude správcem Digitální technické mapy Ústeckého kraje (DTM ÚK). Jeho úkolem je nejen pořízení a zajištění provozu informačního systému pro správu obsahu DTM kraje, ale také například získání a konsolidace existujících dat pro prvotní naplnění obsahu DTM. Prvotní data dodají obce, příspěvkové organizace kraje, dále pak společnosti ČEZ Distribuce, CETIN, GasNet a Český úřad zeměměřický a katastrální. Na stanovení hranic mapování bude kraj spolupracovat s Ředitelstvím silnic a dálnic a Správou železnic. Pořízení nových dat mapováním a konsolidaci existujících dat do DTM ÚK zajistí družení společností GEOREAL a HRDLIČKA, spol. s r. o., za 215,4 miliónu korun.

Více informací o projektu Digitální technické mapy Ústeckého kraje lze nalézt zde.

Digitální technická mapa (DTM) je digitální mapa zaměřená zejména na technickou a dopravní infrastrukturu. Na podkladě mapy výškopisu a polohopisu zobrazuje stavební i přírodní objekty reálného světa (např. budovy, silnice, sloupy, stromy atd.) a průběhy inženýrských sítí, které se v daném území nacházejí. Je zdrojem informací zejména pro účely umisťování a provádění staveb a garantovaných informací o území pro územní plánování. Záměrem je vybudování jednotného systému DTM pro celé území ČR, v rámci nějž by byla data spravována z jednoho místa.

EU
 


 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 2.6.2022 / 2.6.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém