Orientační nabídka


 

Územní ekologické limity

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Leonu Šolcovou, Evropské vydavatelství s.r.o. (produkce@evropskevydavatelstvi.cz)
 

 
 

Odpověď pro Leonu Šolcovou, Evropské vydavatelství s.r.o. (produkce@evropskevydavatelstvi.cz) ze dne 26.1.2006

 

Dotaz (v původním znění):

1) Jedním z probíraných témat je v Ústeckém kraji otázka možného prolomení územních ekologických limitů při těžbě uhlí. Jaké stanovisko zaujímáte v této věci a proč?

 

2) Jste hejtmanem v druhém volebním období. Můžete tyto dvě etapy spolu srovnat?

 

3) Až na jednu výjimku jsou všichni hejtmané v ČR straničtí kolegové. Má to podle vás vliv na sílu jejich hlasu například směrem k vládě?

 

4) Jak vidíte svou politickou budoucnost, uvažujete například o vstupu do politiky na parlamentní úrovni? 

 

Odpověď:

1) Základem je pro nás nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Všem je myslím jasné, že uhlí se zde těžit bude, nám jde o to, za jakých podmínek. Trváme na tom, že těžba musí být pro obyvatele našeho kraje maximálně šetrná a s kompenzacemi. Pokud se lidé z těžbou ohrožených oblastí dohodnou s těžebními firmami, potom je to projev jejich svobodné vůle. Rozhodně v této souvislosti odmítám jakékoli formy nátlaku, rozhodně nesouhlasím například s úvahami o vyvlastňování. Těžba hnědého uhlí za ekologickými limity není v zájmu občanů kraje, zájem projevují stát a firmy. Opakovaně vyzývám k diskusi premiéra. Nejen o pokračování těžby, o tom kolik uhlí se má vytěžit a jakým způsobem ale také o nových elektrárnách které se tu plánují, o vývozech nadbytku elektrické energie, o revitalizaci a resocializaci severočeské krajiny. Odpověď bohužel nepřichází.

 

2) První a druhé volební období jsou naprosto nesrovnatelné. Začínali jsme s osmi lidmi a s dvěstěmilionovým rozpočtem, nyní máme k dispozici krajský úřad s 430 zaměstnanci,  vykonáváme správu nad  186 příspěvkovými organizacemi s více než dvaceti tisíci zaměstnanci a rozpočet kraje se blíží deseti miliardám. Přechází na nás řada problematických kompetencí ze státu a my si s nimi, i když vždy narazíme na nějaké ty zaprášené kostlivce ve skříních, umíme poradit. Investovali jsme přes půl miliardy do našich silnic, nemocnice postupně zbavujeme dluhů a kupujeme drahé přístroje, přes veškerou snahu současné vlády aby tomu bylo naopak.

 

3) Měl by mít, ale výsledek je přesně opačný. Například mě nenapadá ani jedna z legislativních iniciativ, vzešlých z krajů, které by 111 rudo-růžová parlamentní koalice nesmetla ze stolu. Vláda v podstatě bojuje s kraji. To nejsou jen zákonodárné iniciativy, ale také průběh transformace nemocnic, snaha vlády rozdělovat v Praze 9/10 finančních toků z Evropské unie směřujících do regionů. Příkladů je pochopitelně mnohem více.

 

4) Takovou nabídku jsem měl, jak z regionu, tak z centra, ale odmítl jsem ji. Raději řídím kolektiv, stavím a buduji. Neláká mě posedávání v poslaneckých lavicích a nekonečné debaty o zákonech. Vždy jsem chtěl něco udělat pro svůj rodný region – nejdříve jako starosta pro město Most a nyní pro Ústecký kraj. Chci být také co nejblíže u své ženy a dětí, zkrátka žít a pracovat doma a „doma“ pro mne znamená celý kraj.

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 31.1.2006 / 31.1.2006 | Zveřejnit od-do: 31.1.2006-2.3.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém