Orientační nabídka


 

V Bánské Bystrici slavili 70 let od Slovenského národního povstání

001
Hejtman kraje Oldřich Bubeníček se zúčastnil v Bánské Bystrici na Slovensku oslav 70. výročí Slovenského národního povstání. Setkal se s českým prezidentem Milošem Zemanem i s předsedou žilinského samosprávného kraje Jurajem Blanárem, kde byla dojednána návštěva Ústeckého kraje v březnu 2015. Návštěvy Slovenska se zúčastnila i krajská zastupitelka Jitka Hanousková.
Tisková zpráva ze dne 2. září 2014
 

 
 

Zástupci delegace Ústeckého kraje položili květiny u památníku SNP. Hejtman se v rámci oslav výročí povstání setkal i s prvním náměstkem královéhradeckého hejtmana Otakarem Rumlem,   předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslavem Vodičkou. Navštívil i výstavu k SNP ve Zvolenu a zrekonstruovaný zámek ve Víglaši.

V oficiální části oslav pak vystoupil se svým projevem i prezident České republiky Miloš Zeman.

Během návštěvy Slovenské republiky hejtmana přijal ve své kanceláři i primátor města Detva Ján Šufliarský, v tomto městě se Oldřich Bubeníček podíval i na soutěž tažných koní. Kromě českých zástupců se oslav zúčastnili i vyslanci z dalších zemí.


Slovenské národní povstání se uskutečnilo v roce 1944 a bylo ozbrojeným vystoupením protifašistických sil na území Slovenska v závěru druhé světové války. Centrem povstaleckého území byla tehdy ustanovena Banská Bystrica.  Po jejím dobytí německými silami 28. října 1944 přešla velká část povstalců do partyzánské války se svými základnami roztroušenými v pohořích středního Slovenska. V SNP bojovalo, kromě Slováků, také 3000 Čechů, ale i Poláci, Rumuni, Rusíni, Ukrajinci, Francouzi, Bulhaři, Jugoslávci a další. Významnou podporou povstání bylo působení vojáků různého zaměření dopravených na povstalecké území vzdušnými výsadky, šlo zejména o vojáky a partyzány ze SSSR, ale v menším počtu i americkou a britskou vojenskou misi.

01
Předseda žilinského samosprávného kraje Juraj Blanár (vlevo) s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem.

 

02
Delegace Ústeckého kraje při kladení věnců. Krajská zastupitelka Jitka Hanousková (v červeném) s hejtmanem kraje.

 

03

 

 


 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 2.9.2014 / 2.9.2014 | Účinnost od-do: 2.9.2014-2.10.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém