Orientační nabídka


 

V Bruselu tentokrát v hlavní roli doprava a voda

a
Hejtmanka Jana Vaňhová se v Bruselu zúčastnila 91. plenárního zasedání Výboru regionů, které se včera a dnes odehrávalo v jednacím sále Evropského parlamentu. Hlavními tématy zástupců evropských zemí byly doprava a rizika způsobená využíváním vody. Dnešním dnem zahájilo své předsednictví Polsko, které v rámci zasedání představilo své priority.
Tisková zpráva z 1. července 2011
 

 
 

O nich hovořila polská ministryně pro místní rozvoj Elżbieta Bieńkowska. Dále vystoupila místopředsedkyně rozpočtového výboru Evropského parlamentu Jutta Hung, která přiblížila víceletý finanční rámec Evropské komise. Místopředseda Evropské komise a komisař pro dopravu Siim Kallas mluvil o bílé knize dopravní politiky Evropské unie, po čemž následovala diskuze na toto téma.

 

Zástupci českých krajů vždy před plenárním zasedáním jednají o společných zájmech a cílech, které budou jednotně prosazovat. Jana Vaňhová se spolu se zástupci Libereckého a Pardubického kraje sešla s velvyslankyní ČR při EU Milenou Vicenovou, aby debatovali o budoucnosti regionálních operačních programů a současném dění kolem několika z nich, kterým byly dočasně pozastaveny platby z rozpočtu Evropské komise, dále shrnuli aktuální informace k výstupům ze zasedání Evropské rady a z průběhu Czech Street Party 2011.

 

Hejtmanka Jana Vaňhová vedle plenárního zasedání Výboru regionů zahrnula do svého programu jednání politické frakce PES (Evropští sociální demokraté), kde byl nově do funkce předsedy skupiny jednomyslně schválen Karl-Heinz Lambertz. Ten je členem Výboru regionů již od roku 1999 a zastupuje zde coby její ministerský předseda německou komunitu Belgie. Ve funkci nahradil dosavadního předsedu Karla-Heinze Klära, bývalého státního tajemníka německé spolkové země Porýní-Falc.

 

Klíčové výstupy plenárního zasedání:

 

1. „Plány EU týkající se ekologičtějšího a konkurenceschopnějšího dopravního odvětví do roku 2050 potřebují konkrétnější střednědobé cíle a adekvátní financování,“ tak zazněl vzkaz zástupců evropských hejtmanů a primátorů komisaři EU pro dopravu Siimu Kallasovi. Výbor regionů na včerejším plenárním zasedání přijal klíčové stanovisko o dopravě, kterého se jako zpravodaj ujal primátor portugalského Lisabonu Antonio Costa.

 

2. „Evropa musí vyvinout větší snahu, aby zajistila udržitelné využívání vody a minimalizovala rizika povodní a období sucha vyplývající z klimatických změn,“ to byl závěr Výboru regionů po přijetí stanoviska vypracovaného hejtmanem italského regionu Puglia Nichim Vendolou. Zpravodaj uvedeného stanoviska tak upozorňuje na nutnost víceúrovňového a přeshraničního přístupu při správě vodních koryt a navrhuje rozšířit působnost Paktu primátorů a starostů o téma udržitelné využití vody.

 

Obecné informace k Výboru regionů:

 

Výbor regionů je poradním orgánem EU složeným z  344 představitelů evropských regionálních a místních úřadů a Českou republiku v něm reprezentuje 12 zástupců, nominovaných Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí, mezi nimi je také hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Jeho cílem je zapojit orgány místní a regionální samosprávy a komunity, které reprezentují, do rozhodovacího procesu v EU a informovat je o politikách unie. Evropský parlament a Rada jsou povinny konzultovat Výbor v oblastech týkajících se regionů a měst.

 

01

01

01

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 1.7.2011 / 1.7.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém