Orientační nabídka


 

V Bystřanech uctili památku francouzských vojáků padlých na konci války

by
Pietní akt k uctění památky francouzských vojáků u příležitosti 70. výročí ukončení 2. světové války se uskutečnil v sobotu 16. května u rotundy bystřanského hřbitova u Teplic. Mezi účastníky byl francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a starosta obce Bystřany Ivan Vinický. Po položení věnců a kytic a proslovech byl akt zakončen státními hymnami Francie a České republiky.
 

 
 

„Vážím si toho, že obec Bystřany pamatuje každoročně na to, aby byla důstojným způsobem uctěna památka francouzských vojáků, válečných zajatců, kteří zde před sedmdesáti lety položili své životy. Všichni, kteří svými oběťmi přispěli k ukončení druhé světové války a k osvobození Československa, si trvale zasluhují, abychom jim vzdali hold, úctu a poděkování,“ řekl v proslovu hejtman Oldřich Bubeníček.

Uctění památky válečných obětí vyjádřili ve svých proslovech francouzský velvyslanec, vojenský attache plukovník Bruno Bucherie a bystřanský starosta.

Hrob francouzských vojáků a pamětní desky 23 vojáků jsou umístěny v rotundě na bystřanském hřbitově. Uvnitř rotundy jsou instalovány pamětní desky se jmény padlých.

Pietního aktu se za velké pozornosti veřejnosti rovněž zúčastnil plk. gšt. Rostislav Domorák, ředitel Krajského vojenského velitelství, starostové okolních obcí, zástupci Severočeského leteckého archivu Teplice, Jednoty československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu a vojáci aktivních záloh ÚK.

Obec Bystřany se zasloužila o rekonstrukci rotundy, která byla předána na počest 60. výročí ukončení 2. světové války za účasti pozvaných hostů jak z řad legionářů, bojovníků za svobodu, starostů obcí a měst a také zástupců francouzského velvyslanectví. Tímto slavnostním aktem byl před deseti lety, tak jako dnes, vzdán hold a úcta všem padlým, kteří položili své životy za osvobození a ukončení války.

Připravil: OMK

by
Starosta Bystřan Ivan Vinický (vlevo) vítá francouzského velvyslance Jean-Pierre Asvazadouriana

by

by
Pietního aktu se zúčastnila předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost ZÚK Dagmar Waicová

by
Ředitel KVV Rostislav Domorák v rozhovoru s vojenským attache plukovníkem Bruno Bucherie

by

by

by

by

by


 


 

 


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.5.2015 / 16.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém