Orientační nabídka


 

V celostátním kole soutěže Kovo Junior 2022 zvítězil Tomáš Vrána z Ústeckého kraje

Na Střední škole technické, gastronomické a automobilní v Chomutově se uskutečnilo třídenní celostátní kolo odborné soutěže Kovo Junior 2022 – mechanik seřizovač. Prvenství v soutěži zůstává v Ústeckém kraji, získal ho žák z pořadatelské střední školy Tomáš Vrána.
Tisková zpráva ze dne 24. března 2022
a
 

 
 
Organizátorem celostátní profesní soutěže Kovo Junior 2022 – mechanik seřizovač je Cech KOVO ČR. Soutěž je zařazena do soutěže České ručičky, jejímž vyhlašovatelem je Jihomoravský kraj spolu s dalšími partnery. České ručičky jsou největší přehlídkou řemesel a řemeslných oborů v České republice. Cílem přehlídky je popularizace učňovského školství v očích mladých lidí, jejich rodičů, učitelů i široké veřejnosti a ocenění těch nejlepších mladých řemeslníků z celé České republiky.

Organizační výbor Zlatých ručiček vybírá každoročně dvacítku oborů, které jsou ohroženy klesajícím zájmem o studium, přestože je jejich společenská potřebnost stále velmi vysoká. Po celý školní rok následně organizační výbor sleduje ve vybraných oborech soutěže odborných dovedností pro žáky středních škol. Většinu z nich vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, v mnoha případech se jedná o soutěže s dlouhou a úctyhodnou tradicí, celostátní působností a často také mezinárodní účastí. V porotách soutěží zasedají významní zástupci profesních cechů, asociací a sdružení. A pouze jediný soutěžící, a to ten nejlepší ve svém oboru a kategorii v daném školním roce, může obdržet zlatou plaketu Českých ručiček. 

Celostátního kola, které se uskutečnilo ve dnech 21. – 23. března 2022 na Střední škole technické, gastronomické a automobilní v Chomutově, se zúčastnili zástupci ze sedmi krajů České republiky (kraj Vysočina, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj). Žáci se v rámci klání museli vypořádat se dvěma praktickými úlohami, za které byli následně odbornou komisí ohodnoceni. 

Vítězem celostátního kola se nakonec s pouhým dvoubodovým náskokem stal Tomáš Vrána (taktéž vítěz regionálního kola soutěže) z pořadatelské Střední školy technické, gastronomické a automobilní v Chomutově. Na druhém místě skončil Denis Vlček ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické v Brně, třetí místo obsadil Ondřej Balek z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou.

Mám velkou radost, že celostátní kolo probíhalo na naší škole. Cením si lidí, kteří něco ve svém oboru dokážou. O to více, jestliže jsou to ještě žáci. A že náš žák byl v republice nejlepší, to je již jen třešnička na dortu. Všimla jsem si, při vyhlašování, ještě jedné věci a ta je možná důležitější. Setkali se kluci z celého kraje, byli spolu tři dny, ale komunikovali spolu, jako by se znali daleko déle. Takže tato soutěž není jen o dovednostech, zdravé rivalitě a vědomostech, ale také o přátelství, spolupráci a dobré náladě,“ uvedla radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková, která byla čestným hostem slavnostního vyhlášení. 

Slavnostní vyhlášení letošního ročníku soutěže Zlaté ručičky se bude konat v červnu 2022 v Brně.

zleva: Ondřej Balek, Tomáš Vrána a Denis Vlček (foto: Petr Sojka)
Zleva: Ondřej Balek, Tomáš Vrána a Denis Vlček (foto: Petr Sojka)

Radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková a vítěz celostátního kola Tomáš Vrána (foto: Petr Sojka)
Radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková a vítěz celostátního kola Tomáš Vrána (foto: Petr Sojka)

Tomáš Vrána

foto: Petr Sojka

Společná fotografie soutěžících a čestných hostů (foto: Petr Sojka)
Společná fotografie soutěžících a čestných hostů (foto: Petr Sojka)


 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 24.3.2022 / 24.3.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém