Orientační nabídka


 

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému
Ministerstvo vnitra ČR pořádalo na území Ústeckého kraje mezirezortní štábní cvičení orgánů krizového řízení pod názvem Ochrana 2006. Na území Ústeckého kraje proběhlo ve čtvrtek 22. června taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Vedle zástupců Ministerstva vnitra byli do přípravy a provedení cvičení zapojeni příslušníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, součástí bude i výpomoc Armády České republiky.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22.6.2006

 

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

 

Ministerstvo vnitra ČR pořádalo na území Ústeckého kraje mezirezortní štábní cvičení orgánů krizového řízení pod názvem Ochrana 2006. Na území Ústeckého kraje proběhlo ve čtvrtek 22. června taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Vedle zástupců Ministerstva vnitra byli do přípravy a provedení cvičení zapojeni příslušníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR,  součástí bude i výpomoc Armády České republiky. Cvičení ve spolupráci s vyjmenovanými složkami pořádal  Krajský úřad Ústeckého kraje, oddělení pro řešení mimořádných situací kanceláře hejtmana.

     Ve středu 21. června v 7.20 hod.  předal sekretariát Ústředního krizového štábu cvičícím krizovým štábům zprávu o bezpečnostní situaci na území ČR a doporučil přijmout  opatření k ochraně obyvatelstva. Další opatření se týkala především provedení kontroly spojení, aktualizace plánů akceschopnosti, krizových plánů a operačních plánů a přijetí opatření k přípravě na řízení činnosti související s preventivními opatřeními k ochraně ohrožených objektů a organizaci záchranných prací po případných provedených  teroristických útocích.

    V této souvislosti byly vyrozuměny složky integrovaného záchranného systému, byla vyhlášena pohotovost pro krizové štáby. Na základě výsledků z jednání Ústředního krizového štábu, který doporučil hejtmanům ohrožených krajů zvážit možnost vyhlášení krizového stavu na svém území, byla svolána Bezpečnostní rada Ústeckého kraje. Po zvážení všech možných rizik a jejich následného vlivu na ohrožení obyvatelstva, rozhodl hejtman Ústeckého kraje vyhlásit Stav nebezpečí pro území Ústeckého kraje od 14,00 hodin, dne 21. 6. 2006 do 10. 7. 2006 14,00 hodin.  

     Krizová opatření se týkají především ochrany obyvatelstva, uložení pracovní výpomoci a také ochrany subjektů, které by mohly být ohroženy teroristickým útokem. Zároveň byl aktivován Krizový štáb Ústeckého kraje a vyžádána pomoc 154. Záchranného praporu z Rakovníka a aktivních záloh Armády ČR.        

     Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se zúčastnil ukázky cvičení ve čtvrtek 22. června, likvidace následků  teroristického útoku na osobní vlak v prostoru železničního nádraží Chabařovice. „Cvičení bylo pečlivě připravováno od ledna tohoto roku a jeho cílem je prověřit činnost bezpečnostních složek při řešení mimořádné situace velkého rozsahu,“ řekl hejtman.  Základním námětem cvičení je fikce, podle které hrozí České republice teroristické útoky odvetou za aktivity ČR podporující demokracii v zahraničí. Útoky chce teroristická skupina přinutit představitele našeho státu přistoupit na jejich požadavky. Útoky naplánuje za pomoci klasických výbušnin a chemických látek neexistující teroristická skupina Káfir, pocházející ze smyšleného islámského státu Haran z oblasti Blízkého východu.

     Nástražný výbušný systém v osobním vlaku na nádraží v Chabařovicích u Ústí nad Labem vybuchl v 11.30. Nálož byla ukrytá v prvním vagónu za lokomotivou. Výbuch roztrhal vagón ve střední části a tlaková vlna rozbila okna v dalších vagónech. Ve vlaku jelo 150 lidí a bylo zjištěno, že na místě zemřelo 15 lidí a 65 bylo zraněných.  

     Policie ČR vyslala na místo výbuchu pyrotechnika, zásahovou jednotku, pořádkovou jednotku, kriminalisty, dopravní policii a psychology. Policie se okamžitě společně s dalšími složkami IZS začala podílet na záchranných a likvidačních pracích.

     Armáda České republiky byla na cvičení Ochrana 2006 zastoupena aktivními zálohami Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem (cca 30 osob) a 154. záchranným praporem Rakovník (33 osob). Tyto složky zajistily výstavbu Materiální základny humanitární pomoci (MZHP zabezpečila ubytování pro 150 osob.  Součástí MZHP bylo mimo jiné i zdravotní středisko, sprchy s převlékárnou (místo speciální očisty), ubytovací prostory a jídelna pro 170 osob.

     Během zásahu všech složek IZS bylo v rámci ukázky možné vidět organizaci činnosti na místě zásahu, reálnou činnost zdravotnické záchranné služby při poskytování první pomoci a transportu raněných, spolupráci příslušníků hasičského záchranného sboru při vyprošťování raněných a kontrole místa zásahu na přítomnost toxických a jiných nebezpečných látek, činnost pyrotechniků při pátrání po přítomnosti dalších výbušnin a zabezpečování stop pro další pátrání po pachatelích.

     Do této ukázky bylo zapojeno 150 figurantů, 50 hasičů, 200 policistů, 25 vojáků a 30 příslušníků aktivních záloh.

 

připravila: Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

V Chabařovicích proběhlo cvičení Integrovaného záchranného systému

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.6.2006 / 22.6.2006 | Zveřejnit od-do: 22.6.2006-22.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém