Orientační nabídka


 

V Církvicích je třetí opravený pomník rudoarmějců na Ústecku

b
V pátek 3. února se v Církvicích, které jsou součástí ústeckého městského obvodu Střekov, konalo pietní shromáždění u příležitosti dokončení oprav pomníku, který je věnován upomínce padlých sovětských vojáků, osvoboditelům Československa v roce 1945. Věnce a kytice k pomníku položili hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, senátor Jaroslav Doubrava a další pozvaní účastníci. Nositelem projektu obnovy válečných pomníků je Český svaz bojovníků za svobodu.
 

 
 

„Je správné, že si připomínáme dobré i ty nedobré události našich dějin. Osvobozování naší vlasti a Evropy od fašismu přineslo obrovské množství obětí, padlých vojáků i civilistů. Neměli bychom zapomenout na to, že při osvobozování Československa na konci druhé světové války padlo 144 tisíc sovětských vojáků,“ řekl u pomníku hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a zdůraznil, že bychom při výuce historie neměli přepisovat dějinné události a jejich skutečný význam.

Květiny k pomníku položil též rada konzulátu Ruské federace v Karlových Varech Igor Melnik a zástupci běloruské a kazašské ambasády. Pietního aktu se zúčastnil i ředitel Krajského vojenského velitelství Rostislav Domorák. Přítomni byli zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu i místní samosprávy.

Památník figuruje v Centrální evidenci válečných hrobů a nachází se v Církvicích v parčíku naproti autobusové zastávce. Byl zbudován u příležitosti 20. výročí osvobození.

d
Hejtman Oldřich Bubeníček se zdraví s ředitelem KVV Rostislavem Domorákem ...

 

d
... a se senátorem Jaroslavem Doubravou

 

f

 

r

 

d

 

m
Igor Melnik, rada ruského konzulátu

 

k
Zástupce kazašské ambasády

 

b
Zástupce běloruské ambasády

 

n


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.2.2017 / 4.2.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém