Orientační nabídka


 

V době stávky lékařů se o občany postarají krajské nemocnice

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V době stávky lékařů se o občany postarají krajské nemocnice
Stávka praktických lékařů a ambulantních specialistů ohlášená na 6.října nijak neomezí provoz nemocnic a zdravotnických zařízení, která zřizuje Ústecký kraj. "Naše nemocnice pochopitelně zabezpečí péči o pacienty s akutními zdravotními obtížemi. Udělají to i přesto, že problémy na které chtějí praktici a ambulantní specialisté upozornit se dotýkají i jich," řekl hejtmana Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 5.10. 2005

 

V době stávky lékařů se o občany postarají krajské nemocnice

 

Stávka praktických lékařů a ambulantních specialistů ohlášená na 6.října nijak neomezí provoz nemocnic a zdravotnických zařízení, která zřizuje Ústecký kraj. Občané s akutními zdravotními problémy mohou naopak v těchto zařízeních vyhledat lékařskou pomoc. „Naše nemocnice pochopitelně zabezpečí péči o pacienty s akutními zdravotními obtížemi. Udělají to i přesto, že problémy na které chtějí praktici a ambulantní specialisté upozornit se dotýkají i jich,“ řekl hejtmana Jiří Šulc.

To, že praktiční lékaři a ambulantní specialisté upozorňují na svou situaci stávkou považuje hejtman Ústeckého kraje za zcela oprávněné. „Plně chápu důvody, které je k tomuto kroku vedou. Dlouhodobá krize ve zdravotnictví a především neustálé prodlužování lhůt, ve kterých zdravotní pojišťovny lékařům platí, posunují zadluženost některých ordinací na hranici únosnosti. Je tak ohrožena kvalita a dostupnost zdravotní péče u nás. Přesto tyto problémy vláda neřeší a přehlíží je. Doufám, že akce lékařů přispěje k tomu, aby ministerstvo zdravotnictví už konečně otevřelo oči a začalo se situací zabývat,“ poznamenal hejtman. „I našim nemocnicím dluží zdravotní pojišťovny přibližně  437,2 milionu korun,  z toho po splatnosti je 149,4 milionu korun. S placením jsou pozadu o 5 až 8 týdnů, což ničí nejen naše nemocnice, ale i jejich dodavatele léků a zdravotnického materiálu,“ dodal.

O tom, že přístup současné vlády k českému zdravotnictví není snadné změnit, svědčí i dopis, kterým premiér Jiří Paroubek minulý týden odpověděl na opakovanou žádost hejtmana o mimořádnou dotaci pro nemocnice Ústeckého kraje. „Nespokojil jsem se s tím, že mou první žádost o pokrytí nákladů na zvýšených platových tarifů odmítl. Jsem přesvědčen, že když vláda zvedla od září v našich nemocnicích platové tarify, měla by to také zaplatit. Premiér mi odpověděl, že nevidí důvod proč by měl své stanovisko měnit a dotaci kraji neposkytne. Prý musí brát zřetel na stav rezerv státního rozpočtu. To, že naše nemocnice žene svým neodpovědným rozhodnutím do ztráty a nutí je hledat úspory na úkor našich pacientů ho však nezajímá,“ poznamenal Jiří Šulc.

Krajské nemocnice rozšířily kvůli stávce praktických lékařů ordinační hodiny ambulantní pohotovostní péče. Například Nemocnice Most se dohodla s praktickými lékaři, na tom že 6.října bude mimořádně v provozu ordinace pohotovostí pro děti i dospělé od 9.00 do 15.00 hodin, která sídlí v jejích prostorách. Ve stejné době bude ordinovat i pohotovost pro dospělé v Litvínově. V provozu bude během stávky i dětská pohotovost v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem (od 8.00 do 17.00 hodin). Lékaři v teplické a děčínské nemocnice  budou řešit předpokládaný zvýšený zájem pacientů o ošetření v rámci běžného provozu. Nemocnice Chomutov kvůli stávce personálně posílí ambulance na oddělení interny a chirurgie.

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.10.2005 / 5.10.2005 | Zveřejnit od-do: 5.10.2005-5.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém