Orientační nabídka


 

V. Doležal k prioritám budoucího rozpočtu ČR

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Zpracováno dne 2.8.2002

PhDr. Vlastimil Doležal, uvolněný člen Rady Ústeckého kraje zodpovědný za oblast ekonomiky a investic, k prioritám budoucího rozpočtu ČR:

„Těžce hledám pochopení pro priority resortu financí ČR. Pořádek ve veřejných rozpočtech je priorita chvályhodná a nediskutovatelná, ale léčit nepořádky veřejných financí nekrytým dluhem – to je k neuvěření. Jako občana této republiky, do jehož kapsy se kvůli němu bude muset sáhnout hodně hluboko, mne to přímo děsí.

Navíc mi postoje a návrhy pana ministra Sobotky připadají protismyslné – pořádek v rozpočtech a vysoký deficit se prostě neslučují. Neumím si představit, že v jakékoli firmě, podniku nebo u nás na krajském úřadě přijde pracovník nebo úředník zodpovědný za finance s návrhem žít na dluh, aniž zároveň prokáže, že navržené zadlužení bude vykompenzováno jistými zisky. Je pro mne nepřijatelné, že resortní priority ono A – tedy dluh – vysloví a o B pomlčí, jako by tu snad ani nebylo. Věřím, že každý, kdo sahá do své vlastní peněženky, si to A i B dohromady dá, ptá se, kde získá prostředky na zaplacení dluhů. Ale schodek v rozpočtu, tedy onen neustále rostoucí dluh, který se týká nás všech, je v mých očích jenom stále se prodlužující černý tunel, na jehož konci však není pověstné světélko naděje, ale neobratně zakrytá past na nás všechny. Proto jsou pro mne tyto priority nepřijatelné, i když samozřejmě chápu, že lépe se dělají dluhy, než zisky.

Jsem rád, že se Ústecký kraj vydal jiným směrem. Zastupitelé schválili svůj  střednědobý rozpočtový výhled  jako vyrovnaný  s vědomím, že pokud chtějí investovat, musejí najít vnitřní zdroje nebo počítat s tím, že v letech budoucích musí dojít na jasně prokazatelné zisky. Jsem velmi rád, že pro tento návrh se vyslovili jednomyslně, neboť poctivý rozpočet si představuji právě tak.“    

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.8.2002 / 2.8.2002 | Zveřejnit od-do: 2.8.2002-2.11.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém