Orientační nabídka


 

V Drážďanech byla zahájena nejrozsáhlejší přehlídka české kultury v zahraničí

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
hhgg
V drážďanském kostele Dreikönigskirche byly včera za přítomnosti prezidenta České republiky Václava Klause zahájeny jubilejní desáté Dny české a německé kultury. Festival koncertů, výstav, autorských čtení, filmových projekcí a přednášek, které se budou konat v Drážďanech, Ústí nad Labem a dalších městech Euroregionu Elbe/Labe.
 

 
 

V drážďanském kostele Dreikönigskirche byly včera za přítomnosti prezidenta České republiky Václava Klause zahájeny jubilejní desáté Dny české a německé kultury. Festival koncertů, výstav, autorských čtení, filmových projekcí a přednášek, které se budou konat v Drážďanech, Ústí nad Labem a dalších městech Euroregionu Elbe/Labe.

Jak ve svém úvodním projevu uvedl Václav Klaus, česko-německé vztahy jsou v současnosti na velice dobré úrovni. Nejlepší v novodobých dějinách vůbec. Dny české a německé kultury jsou toho dobrým důkazem. Tyto dobré vztahy mohou podle prezidenta navazovat na společné historické kořeny obou národů. Doba vzájemného obohacování trvala déle než období nepřátelství, připomněl Václav Klaus. V souvislosti s tím vzpomněl například vztahy mezi Saskem a Českými zeměmi, které se datují už od dob svatého Václava, nebo saské kolonizátory, kteří založili hornickou tradici na Jáchymovsku. Jak Václav Klaus také uvedl: „Německá kultura nás v mnohém inspirovala a motivovala.“   

Slavnostního zahájení 10. Dnů české-německé kultury se neslo v převáženě českém duchu. Vystoupila zde mezzosopranistka Lucie Ceralová, aby za doprovodu klavíristky Hany Vlasákové přednesla české národní písně Teče, voda, teče a Ach synku, synku. Na závěr akce vystoupilo smyčcové těleso Virtuosi di Praga pod vedením Oldřicha Vlčka se skladbami Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Kromě prezidenta republiky se akce mimo jiných zúčastnil prezident Saského zemského sněmu Erich Iltgen, primátorka Drážďan Helma Orosz, generální konzul České republiky v Drážďanech Tomáš Podivínský, Ústecký kraj zastupoval vicehejtman Radek Vonka, Ústí nad Labem reprezentoval jeho primátor Jan Kubata. Vedle nich byla slavnostnímu zahájení přítomna celá řada představitelů veřejného i kulturního života na obou stranách hranice.

Dny české a německé kultury pořádají Nadace Brücke/Most, město Drážďany a České centrum Drážďany. Letošní jubilejní ročník potrvá až do 26. listopadu. Jednu z akcí festivalu podpořil Ústecký kraj. Jde o koncert pěvkyně Olgy Černé a klavíristy Františka Kůdy, který se bude konat 28.10. na zámku v Teplicích u příležitosti Dne krajů. 

Po zahájení festivalu se v přilehlých prostorách kostela konala recepce u příležitosti nadcházejícího státního svátku ČR. Na ní předala náměstkyně českého ministra školství Eva Bartoňová Komenského medaili pedagogům, kteří se zasadili o rozvoj biligvního projektu na gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 24.10.2008 / 24.10.2008 | Zveřejnit od-do: 24.10.2008-23.11.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém