Orientační nabídka


 

V Drážďanech „hořelo“ dopravní letadlo, šlo o simulaci závažné nehody

j
V sobotu 3. září 2011 se ve večerních hodinách na mezinárodním letišti Dresden International, které spolupracuje s naším krajem při propagaci projektu „Brána do Čech“, rozpištěly sirény a téměř 200 nasazených osob zasahovalo u simulace hořícího letadla. Tohoto cvičení pro případ nouzové situace „Lilienthal 2011“ se zúčastnily hasičské jednotky letiště, dobrovolní hasiči, Spolková policie a další pomocníci. Tato cvičení na letišti se provádějí minimálně jednou za dva roky.
 

 
 

Cílem cvičení bylo prozkoušet spolupráci záchranných složek a řádný postup a koordinaci zásahových jednotek. V promyšleném scénáři nechyběli ani ranění lidé, nebezpečí výbuchu paliva či další poruchy na letadle. Simulace byla zahájena nouzovým vysíláním „Full Emergency“ pilota na věž, když zjistil, že v jednom z motorů začalo hořet. V tu chvíli bylo ohroženo osm techniků na palubě letadla, jehož nádrž obsahovala deset tun paliva.

 

Jako první k hořícímu letadlu dorazily hasičské vozy z letištního záchranného sboru, které začaly okamžitě hasit požár. Do minuty bylo celé letadlo obklopené dalšími vozy včetně lékařů a policie a záchranáři postavili stan pro poskytnutí první pomoci. Pod velením velitele zásahu byl požár rychle uhašen, všichni zranění byli ošetřeni a nebezpečí zažehnáno. Hlavní část cvičení trvala zhruba hodinu.

 

Drážďanské letiště k tomuto cvičení přizvalo řadů médií a hostů, aby se seznámili s tím, jak by takový zásah v nouzové situaci skutečně probíhal. V rámci spolupráce letiště s Ústeckým krajem byli pozváni také zástupci z kraje. Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch, který spolupráci s letištěm odstartoval, se mohl při své návštěvě dokonce seznámit se špičkovou technikou hasičů – hasícím vozem Panther.

 

„Měl jsem tu možnost se v tomto speciálním voze dokonce svézt a mohu upřímně říci, že jsou na letišti perfektně vybaveni a připraveni zasáhnout. Do tří minut musí být hasiči schopni dojet kamkoliv na letiště za požárem a jsem přesvědčen, že tento vůz to zvládne bez problémů,“ uvedl Radek Vonka.

 

Spolupráce letiště Dresden International s Ústeckým krajem vychází ze vzájemné propagace a podpory. Letiště zve své cestující do Ústeckého kraje, co by Brány do Čech (www.branadocech.cz) na ty nejkrásnější výlety, a Ústecký kraj nabízí přátelské služby letiště ve svém regionu a doporučuje ho jako mnohem výhodnější, než například Praha Ruzyně.

c
Simulace požáru

d
Radní Radek Vonka u speciálního vozu Panther

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.9.2011 / 4.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém