Orientační nabídka


 

V hlavních rolích transformace regionu

V rámci akce Kde fondy EU pomáhají na Dni otevřených dveří v Zooparku v Chomutově se představil i Operační program Spravedlivá transformace. Návštěvníci měli možnost seznámit se s projekty, které se v kraji připravují a mají pomoci transformaci kraje v souvislosti s ukončováním těžby uhlí.
Tisková zpráva ze dne 19. září 2023
01
 

 
 
Za Ústecký kraj se akce zúčastnila Iva Dvořáková, radní pro oblast přípravy a realizace projektů. Organizačně ji spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj zajistil odbor podpory podnikání, inovací a transformace Krajského úřadu Ústeckého kraje.  

„Zajímá nás názor lidí na budoucí proměnu našeho kraje po ukončení těžby uhlí i to, jak lidé vnímají náš kraj nyní. Je to pro nás důležitá zpětná vazba, co by lidé chtěli zlepšit, jak vnímají životní prostředí, kvalitu života, s jakými problémy se potýkají. Peníze EU pomáhají procesu transformace v kraji. Jsou to prostředky navíc, určené jenom pro náš kraj. Peníze budou využity například na projekty na obnovu území po těžbě – v oblasti zatopených jezer Most a Milada se jedná o dobudování infrastruktury pro rekreaci  cyklostezky, venkovní sportoviště, dále na projekty, které pomohou zmodernizovat vzdělávací infrastrukturu v kraji – odborné učebny a konektivitu na školách. Podpořeny budou i projekty na vzdělávání a rekvalifikaci zaměstnanců firem pro nové obory a odvětví, uvedla radní Iva Dvořáková.  

Operační program Spravedlivá transformace je v období 2021–2027 zcela novým programem zaměřeným na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. V České republice se týká Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Cílem programu je zmírnit dopady transformačního procesu na hospodářství, obyvatele a životní prostředí, zejména zajistit pracovní místa pro zaměstnance odcházející z uhelného průmyslu, zlepšit veřejné služby nebo obnovit krajinu zasaženou těžbou uhlí. Pro Ústecký kraj je v tomto programu vyčleněna částka 15 miliard korun.

1
V rámci akce Kde fondy EU pomáhají se představil i OP Spravedlivá transformace

 

2
Za Ústecký kraj se akce zúčastnila radní Iva Dvořáková

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 19.9.2023 / 19.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém