Orientační nabídka


 

V Kadani byl po letech rekonstrukce opraven a vysvěcen kostel Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků ve františkánském klášteře

V sobotu 21. srpna dopoledne se ve františkánském klášteře v Kadani, po několikaleté rekonstrukci, uskutečnilo znovuvysvěcení kostela Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých Pomocníků. Obřadu se zúčastnilo mnoho čestných hostů, členů farností v Kadani a Klášterci nad Ohří a kostel zaplnila také veřejnost a ti, kteří se na obnově svatostánku podíleli. Pontifikální bohoslužbu s obřadem posvěcení kostela vedl litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.
Tisková zpráva ze dne 23. srpna 2021
Klášter Kadaň - vysvěcení kostela
 

 
 

Mezi hosty nechyběli ani zástupci Ústeckého kraje, v čele s hejtmanem Janem Schillerem. Pozvání starosty města Kadaň a zároveň náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Kulhánka přijali rovněž tři členové Rady Ústeckého kraje Tomáš Rieger, Jan Růžička a Iva Dvořáková.

„Domnívám se, že každý, kdo sem vstoupil, každý kdo tady byl přítomen, je pln radosti a optimismu, že přeci jen se v té naší době může také něco krásného odehrávat, že se něco hezkého může budovat, nejen ničit a likvidovat,“ vyjádřil své pocity po skončení bohoslužby biskup Jan Baxant. „Jsem velmi spokojen a mám radost, že jsem u toho dnes mohl také být,“ dodal při pohledu na dokončené dílo po jeho komplexní obnově, restaurování nástěnné a nástropní výmalby a veškerých kusů překrásného barokního zařízení.

Pozitivní dojmy neskrýval také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller: „Je to nádhera. Atmosféra tohoto svatostánku i celého obřadu znovuvysvěcení. Zažil jsem to poprvé v životě. Kohokoliv na krajském úřadě potkám, budu mu určitě doporučovat, aby se sem do Kadaně zajel podívat,“ ujistil hejtman. Ocenil, jak obnovu kláštera podporovalo město Kadaň a Evropská unie. „Myslím si, že nejdůležitější bylo, že vedení města dokázalo přes několik volebních období udržet takovou výši investic, aby celková rekonstrukce dopadla takto skvěle. To je unikát,“ dodal Jan Schiller.

Město na rekonstrukci z rozpočtu uvolnilo zhruba 80 milionů korun. Dalších 54 milionů získala církev na opravu kostela jako dotaci z Evropské unie. Celkové náklady na práce v areálu se odhadují na 150 milionů korun. Národní kulturní památkou je klášter s kostelem od roku 1995.

Starosta města Kadaň Jiří Kulhánek zavzpomínal, jak s obnovou kláštera začínali téměř před dvaceti lety, když nastupoval do funkce starosty města: „Tehdy jsem si říkal, že se asi nikdy nedožiji toho, abych slyšel znovu ty krásné tóny varhan. Kupodivu se to podařilo, dnes je vše krásné a obnovené. Pro mne je to nádherný svátek, nádherný den a splnění mého velkého přání,“ svěřil se se svými pocity starosta města a zároveň náměstek hejtmana Ústeckého kraje. Pro svou jedinečnost, která dosahuje světového významu, usiluje klášter o zapsání na seznam kulturních památek UNESCO. „Je to cesta dlouhá a trnitá, ale my jsme velmi trpěliví,“ ujistil Jiří Kulhánek s úsměvem. 

Prohlédnout si kadaňských skvost mohou pochopitelně i další zájemci. „Klášterní kostel je přístupný v rámci dvou prohlídkových okruhů našeho muzea. Jeden zahrnuje celý klášter a kostel je jako zlatý hřeb na závěr. Nově zřízený prohlídkový okruh se pak týká jenom kostela a jeho výzdoby,“ dodal jako pozvánku pracovník Městského muzea Kadaň Lukáš Gavenda.


Současná otevírací doba kadaňského muzea:
září a říjen 2021: úterý – pátek 15:00-16:00 hodin, víkendy a svátky 10:00-17:00 hodin, pondělí zavřeno

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela
Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela
Jiří Kulhánek, starosta města Kadaň a náměstek hejtmana Ústeckého kraje

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela
Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela

 

Klášter Kadaň - vysvěcení kostela
Kostel Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků v Kadani

 

Kostel Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků v Kadani

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 23.8.2021 / 23.8.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém