Orientační nabídka


 

V Litoměřicích chtějí využívat geotermální energii

g
Zahájení unikátního projektu zaměřeného na výzkum a využití geotermální energie v Litoměřicích prezentovali odborníci na konferenci, která proběhla v gotických prostorách Hradu Litoměřice. Do příštího roku tak dojde v areálu bývalých Jiříkových kasáren k výstavbě vědeckovýzkumného centra, které vytvoří specializované zázemí po výzkum efektivního využívání hlubinné geotermální energie.
 

 
 

„Projekt je výzvou pro celý Ústecký kraj, a jestli má region projít restrukturalizací, jsou pro něj právě věda a výzkum jeden z největších potenciálů,“ řekl na konferenci Miroslav Andrt, předseda zastupitelského výboru pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Ústeckého kraje. Reagoval tak na projekt Restart spočívající v hospodářské restrukturalizaci Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje, který na konferenci představila zástupkyně zmocněnce vlády Gabriela Nekolová. „Při sestavování akčních plánů projektu jsme stavěli na využití potenciálu kraje, kde bezesporu patří také geotermální energie,“ vysvětlila Gabriela Nekolová spojitost zařazení tématu do pilíře akčního plánu s názvem výzkum a vývoj. Jak dodala, pokud vláda v následujících dnech předložené návrhy schválí, dojde už v následujícím roce k jeho realizaci.

Výzkumné projekty s názvem Ringen, který je v gesci Univerzity Karlovy, a následující Degree, za který odpovídá Univerzita J. E. Purkyně, budou mít za úkol výzkum a poskytování služeb, potažmo realizaci hlubinného vrtu v Litoměřicích. „Na naší univerzitě je připraven tým schopných mladých lidí,“ potvrdila Jiřina Jílková, prorektorka pro vědu Univerzity J. E. Purkyně. Hlavním cílem Ringenu je ověřit možnosti čerpání zemského tepla v hloubkách tři až pět kilometrů, kde teplota hornin dosahuje 100 – 150°C a lze ji používat jako zdroj vytápění nebo k výrobě elektřiny. Hlavní náplní bude rozvoj a testování nových vrtných technologií ve středních a velkých hloubkách, rozvoj technologií stimulace propustnosti hornin pro tvorbu podzemních geotermálních výměníků a seismické monitorování.

Strategickým partnerem projektu je město Litoměřice, které sehrálo klíčovou roli v jeho dlouhodobé přípravě. Získalo všechna potřebná povolení a již v letech 2006 – 2007 zrealizovalo dosud nejhlubší průzkumný geotermální vrt. „Vznik výzkumné infrastruktury je zásadním předpokladem pro další fázi projektu, kterým jsou geotermální vrty, jež by mohly zajistit pro Litoměřice dostatek čisté energie pro vytápění,“ dodává místostarosta Karel Krejza.  

g
„Na podzim 2017, hned poté, co proběhne výběrové řízení, dojde k zahájení výstavby vědeckovýzkumného centra v Jiříkových kasárnách,“ říká místostarosta Litoměřic Karel Krejza

 

g
Projekt Degree, který je v gesci Univerzity J. E. Purkyně, představila prorektora pro vědu Jiřina Jílková

 

g
„Přeji Litoměřicím, aby si udržely punc progresivního města,“ řekl ve svém projevu Miroslav Andrt

g
Projekt Restart, jehož součástí je i využití geotermální energie, představila Gabriela Nekolová

 

g
V živé diskusi se sešli (zleva) Miroslav Andrt, Karel Krejza, Jiřina Jílková a Gabriela Nekolová

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 15.6.2017 / 15.6.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém