Orientační nabídka


 

V Lovosicích hledali již pojedenácté nejlepší mladé chemiky Ústeckého kraje

V lovosickém centru kultury byl slavnostně vyhlášen 11. ročník soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika Ústeckého kraje. Čtyři nejlepší soutěžící postoupili do celostátního kola, které se koná v červnu na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Ceremoniál proběhl pod osobní záštitou a za účasti hejtmana Jana Schillera a dalších členů krajského vedení.
Tisková zpráva ze dne 8. března 2023
soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika
 

 
 
Soutěž určenou pro žáky 9. tříd základních škol organizuje v Ústeckém kraji Střední odborná škola technická a zahradnická v Lovosicích. Je zaměřena na celorepublikovou propagaci chemie a je velmi populární. V loňském školním roce se jí zúčastnilo 17 tisíc žáků 8. a 9. tříd základních škol z celé České republiky.

Ceny nejlepším soutěžícím v regionálním kole předali představitelé Ústeckého kraje v čele s hejtmanem Janem Schillerem, který vyjádřil přání, aby žáky chemie nadále bavila. „Snažíme se pro žáky na školách vytvořit to nejlepší možné prostředí a zázemí, aby k chemii, která je tolik důležitá právě pro náš region, nacházeli cestu, která je bude nejen vzdělávat, ale i bavit. Přál bych si, aby všichni soutěžící zůstali u svého studijního oboru a následně našli své pracovní uplatnění právě zde v našem Ústeckém kraji,“ zdůraznil Jan Schiller.

Mezi 30 soutěžícími v regionálním kole zvítězila a na 1. místě se umístila Natálie Aubrechtová, žákyně ZŠ s rozšířenou výukou jazyků a MŠ v Litvínově. Spolu s ní do celostátního kola postupují z druhé až čtvrté příčky Karolína Kalendová, taktéž žákyně ZŠ s rozšířenou výukou jazyků a MŠ v Litvínově, Václav Poříz, žák ZŠ Palachova v Ústí nad Labem, a Barbora Walterová, žákyně Soukromé ZŠ Optima v Mostě. Cenu pro učitele nejlepších řešitelů převzaly Mgr. Jitka Vošvrdová, Mgr. Renata Maurencová a Mgr. Miroslava Turisová z rukou krajské radní Jindry Zalabákové.

Cílem projektu je představit chemii jako poutavou a užitečnou vědu, která má široké uplatnění v praxi. Soutěž je finančně podpořena odbornou veřejností, firmami podnikajícími v chemickém průmyslu a Svazem chemického průmyslu. Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 22 tisíc žáků ze 747 základních škol napříč republikou. V Ústeckém kraji soutěžilo 1 547 žáků z 50 základních škol.

Nejen na věcné ceny pro oceněné soutěžící přispěli generální partneři letošního ročníku: Lovochemie, a. s., Mondi Štětí, a. s., Lafarge Cement, a. s., Nadace ORLEN Unipetrol, Glazura, s. r. o., Spolchemie, a. s., Mondelez Czech Republic, s. r. o. Hlavním partnerem soutěže je Ústecký kraj.

Ústecký kraj reprezentovali: Jan Schiller, hejtman, Jindra Zalabáková, radní pro školství, mládež a sport, a Zdenka Vachková, předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost
Ústecký kraj reprezentovali: Jan Schiller, hejtman, Jindra Zalabáková, radní pro školství, mládež a sport, a Zdenka Vachková, předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost

 

Hejtman předal ceny čtyřem oceněným vítězům a postupujícím do celostátního kola soutěže
Hejtman předal ceny čtyřem oceněným vítězům a postupujícím do celostátního kola soutěže

 

Krajská radní pro školství Jindra Zalabáková ocenila nejlepší pedagogy
Krajská radní pro školství Jindra Zalabáková ocenila nejlepší pedagogy

 

Společná fotografie všech účastníků regionálního kola soutěže
Společná fotografie všech účastníků regionálního kola soutěže

 

Součástí vyhlášení výsledků byl i doprovodný program...
Součástí vyhlášení výsledků soutěže byl i doprovodný program...

 

... do kterého se zapojila i předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zdenka Vachková
... do kterého se zapojila i předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zdenka Vachková

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 8.3.2023 / 8.3.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém