Orientační nabídka


 

V mostecké základní škole se uskutečnila konference týkající se problematiky dětí s ADHD

adhd
Pod záštitou České společnosti „Dyslexie“ se 25. března se na Základní škole profesora Zdeňka Matějčka v Mostě, která je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, uskutečnila konference na téma děti s ADHD. Jedním z cílů konference bylo zvýšit povědomí o ADHD, propagovat techniky práce s dětmi s ADHD jak sociálním pracovníkům, tak rodičům i veřejnosti.
Tisková zpráva ze dne 26.března 2015
 

 
 

 

Součástí konference byly i ukázkové vyučovací hodiny -  rodič v roli  učitele, spolupráce s asistentem pedagoga na 1. i 2. stupni, využití metody FIE při vyučování, metoda prof. Hejného, metoda při výuce matematiky, využití tabletů a interaktivní tabule při vyučování, metoda CLIL.

 

Na začátku konference proběhly vyučovací hodiny na nižším a vyšším stupni, kterých se mohli zúčastnit učitelé základních a středních škol, pozvaní hosté a rodiče žáků. Výuka probíhala ve dvou blocích. Hosté tak měli možnost pozorovat práci prvňáčků s tablety a interaktivní tabulí, seznámit se v šesté třídě s výukou matematiky metodou profesora Hejného na druhém stupni, učebna žáků osmé třídy se proměnila na manufakturu v 18. století.  Ve druhé  třídě probíhala výuka matematiky, kdy roli učitele převzal rodič – maminka, v rámci týmové tvořivosti využívali třeťáci metodu FIE (Feuersteinovo instrumentální obohacení), přírodověda v páté třídě byla vyučována metodou CLIL, kde se garantem hodiny stala rodilá mluvčí, která do školy dochází pravidelně v rámci projektu EU. Všechny činnosti v hodinách byly zaměřeny na spolupráci učitele s asistentem pedagoga.

Na vyučovací hodiny navazovala odborná konference. Přednášejícím byl MUDr. Michal Považan, primář dětského oddělení Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Konference se zúčastnili další významní hosté: dětská neuroložka a senátorka MUDr. Alena Dernerová, dětská psychiatrička MUDr. Iveta Vadlejchová, pracovnice PPP v Mostě Mgr. Ivana Smeková, speciální pedagožka Mgr. Kateřina Králíčková a další odborní pracovníci mimomosteckých školských poradenských pracovišť (Louny, Žatec). Téma přednášky je v současné době velmi aktuální, oslovilo všechny přítomné a vyvolalo živou diskuzi.

Po dobu konference byly návštěvníkům zpřístupněny všechny odborné učebny, mohli volně nahlížet do všech tříd, kde probíhalo projektové vyučování. Akce byla ukončena prohlídkou školy s průvodním slovem paní ředitelky PhDr. Hany Ajmové.

Významným počinem Základní školy profesora Zdeňka Matějčka byl on-line přenos  odborné přednášky a následující diskuze. Tím byla umožněna virtuální přítomnost i zájemcům, kteří se konference nezúčastnili osobně.

ADHD patří mezi neurovývojové poruchy. Jedná se o hyperaktivitu s poruchou pozornosti. Podle různých studií se výskyt ADHD u dětí školního věku pohybuje mezi 3-7 %, chlapci bývají postiženi třikrát častěji než dívky. Příznaky se projevují už od raného dětství.

 

Základní škola profesora Zdeňka Matějčka v Mostě vzdělává žáky se specifickými vývojovými poruchami učení a specifickými poruchami chování, zároveň integruje žáky s kombinovaným postižením nebo smyslovými vadami. Škola je metodickým centrem pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v Ústeckém kraji, působí i neregionálně.

 

ZDROJ: PhDr. Hana Ajmová, Základní škola profesora Zdeňka Matějčka, Most

 

adhd
6.A Matematika - metoda prof. Hejného

 

adhd
1.A Český jazyk - práce s tablety a interaktivní tabulí

 

adhd
3.A Týmová tvořivost - využití metody FIE (Feuersteinovo instrumentální obohacení)

 

adhd
Přírodověda - "Lidské tělo" - metoda CLIL

 

adhd
Přírodověda - "Lidské tělo" - metoda CLIL

 

adhd

8.A Dějepis -  vláda Josefa II, spolupráce s asistentem pedagoga

 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 26.3.2015 / 26.3.2015 | Účinnost od-do: 26.3.2015-25.4.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém