Orientační nabídka


 

V Praze poprvé zasedla Asociace krajů České republiky ve III. volebním období

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
tzukjki
V Praze se uskutečnilo ustavující zasedání Asociace krajů České republiky. Novým předsedou AKČR byl zvolen hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, 1. místopředsedou se stal pardubický hejtman Radko Martínek, dalšími místopředsedy byli zvoleni Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje, David Rath, hejtman Středočeského kraje, Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny a Milada Emmerová, hejtmanka Plzeňského kraje.
 

 
 

První jednání Rady Asociace krajů ČR v třetím volebním období 2008-2012 se ve čtvrtek 4. 12.  uskutečnilo v Praze. Nově zvolení hejtmani se sešli na ustavujícím zasedání, aby si zvolili vedení Asociace krajů ČR, zřídili své iniciační a poradní orgány a naznačili směr dalšího působení své asociace. Dosud v Radě Asociace krajů ČR zasedali občanští demokraté a jeden lidovecký hejtman, po podzimních krajských volbách se ale její složení radikálně mění. V Asociaci krajů bude nyní působit 13 sociálnědemokratických hejtmanů a pražský primátor Pavel Bém za ODS. Historicky poprvé také v čelech dvou regionů stojí ženy.

 

„Dnešního jednání se zúčastnilo 13 hejtmanů. Jediným nepřítomným, ale řádné omluveným členem, je primátor hl. města Prahy Pavel Bém,“ komentoval zasedání hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který byl zvolen předsedou Asociace krajů ČR, 1. místopředsedou se stal pardubický hejtman Radko Martínek, dalšími místopředsedy byli zvoleni Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje, David Rath, hejtman Středočeského kraje, Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny a Milada Emmerová, hejtmanka Plzeňského kraje.

 

Na programu jednání asociace byla také otázka regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Všichni jsme deklarovali, že Julínkův systém považujeme za špatný, nemravný, který je třeba v ideální verzi zrušit nebo alespoň omezit. Co se týká naší politiky v krajích, všichni budeme nyní navrhovat krajské rozpočty, v nichž počítáme s nabídkou lidem, že kraje za ně regulační poplatky z veřejných peněz uhradí,“ krátce shrnul Hašek. Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas v této souvislosti zmínil zákonodárnou iniciativu svého kraje, kterou by se měly poplatky ve zdravotnictví zrušit plošně.

 

Předmětem společného jednání byl i postup Ministerstva zdravotnictví v otázce nově stanovené sítě traumacenter. Rada AKČR odmítla postup ministerstva před a při vydávání svého věstníku, kdy ministerstvo kraje nekontaktovalo ani se s nimi neradilo. Hejtmanům také není známo, na základě jakých podkladů ministerstvo o rušení traumacenter rozhodlo, a domnívají se, že tento postup může ohrozit zdravotní péči o občany v regionech. „Například pardubická nemocnice tímto přichází o 80 milionů na vybavení přístroji,“ dodal 1. místopředseda AKČR a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a připojil informaci, že hejtmani se shodli v této záležitosti pozvat na příští zasedání Rady AKČR ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a o vysvětlení ho požádat.

 

Připravili:

RNDr. Jiří Mašek, CSc., ředitel Kanceláře AKČR, tel. 724 250 130, masek@asociacekraju.cz,

Mgr. Markéta Vagenknechtová, Kancelář AKČR, tel. 724 551 260, vagenknechtova@asociacekraju.cz

 

sedfag
Rada Asociace krajů v novém složení. Vprostřed hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 5.12.2008 / 5.12.2008 | Zveřejnit od-do: 5.12.2008-4.1.2009
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Média - OMK
 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém