Orientační nabídka


 

V. ročník Vinařských Litoměřic 2007 ve znamení rekordů a znamenitých vín

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V. ročník Vinařských Litoměřic 2007 ve znamení rekordů a znamenitých vín
Ve dnech 13. - 14. dubna se v litoměřickém Domě kultury uskuteční V. ročník tradiční vinařské výstavy Vinařské Litoměřice 2007. Součástí výstavy je již počtvrté soutěž českých, moravských a zahraničních vín, jež proběhla 26. 3. 2007 v Roudnici nad Labem. Porota v počtu 54 hodnotitelů v rámci letošního ročníku posuzovala kvalitu 369 vín, z toho 46 ze zahraničí, mj. ze Španělska, Francie, Itálie, Slovenska nebo Rakouska.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 27. 3. 2007

 

V. ročník Vinařských Litoměřic 2007 ve znamení rekordů a znamenitých vín

 

Ve dnech 13. – 14. dubna se v litoměřickém Domě kultury uskuteční 5. ročník tradiční vinařské výstavy Vinařské Litoměřice 2007.Součástí výstavy je již počtvrté soutěž českých, moravských a zahraničních vín, jež proběhla 26. 3. 2007 v Roudnici nad Labem. Porota v počtu 54 hodnotitelů v rámci letošního ročníku posuzovala kvalitu 369 vín, z toho 46 ze zahraničí, mj. ze Španělska, Francie, Itálie, Slovenska nebo Rakouska.

            Ústecký kraj je generálním partnerem této vinařské přehlídky, jež si klade za cíl prezentovat Ústecký kraj také jako vinařský region, ležící ve vinařské oblasti Čechy s 713,3 ha celkové rozlohy vinohradů, patřících k nejseverněji položeným v Evropě. Záštitu nad celou akcí převzal Cech českých vinařů, Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu ČR, Petr Gandalovič, ministr zemědělství ČR, Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje, Ladislav Chlupáč, starosta města Litoměřice, Zdeněk Kubínek, starosta města Roudnice nad Labem a Jan Kubata, primátor města Ústí nad Labem.

            „Ročník od ročníku je tato přehlídka i soutěž prestižnější, letošní ročník dokonce navázal na loňský rok, v němž byl jak přehlídce, tak i soutěži vinařů přiznán mezinárodní statut OIV platný v Evropské unii. Jsme svědky nárůstu zájmu o tuto přehlídku, rok od roku stoupá počet soutěžících i vystavovatelů a letošní ročník, pořádáný pod patronací Ministerstva zemědělství ČR, opět zaznamenává rekordní počty soutěžících i vystavujících. Velmi nás to těší, pěstování a výroba vína je součástí kulturní minulosti našeho kraje, a i když asi nedosáhneme historických rozloh vinic, kterých bylo přes 5000 ha, je zřejmé, že víno a Ústecký kraj k sobě neoddělitelně patří,“ konstatoval hejtman Jiří Šulc.

            V rámci 4. ročníku soutěže českých, moravských a zahraničních vín dosáhlo na ocenění podle standardů Evropské unie OIV (mezinárodní stobodový systém hodnocení) 142 vín. 14 vín získalo počet bodů umožňující udělení zlaté medaile a 128 vín stříbrné ocenění. Jejich počet by ale podle pořadatelů soutěže mohl být vyšší, avšak pravidla OIV umožňují přiznání těchto ocenění pouze 30 % z celkového počtu přihlášených vín.

V průběhu slavnostního zahájení V. ročníku Vinařských Litoměřic, dne 13. 4. 2007, budou mezi 16. a 19. hodinou předány ceny ve zvláštních kategoriích. Uděleny budou nejprestižnější Champion bílých a červených vín, dále pak Cena pro Nejlepší české víno, ceny pro Nejlepší kolekce českých a moravských vín, cena pro Nejlepší zahraniční víno a cena Cechu českých vinařů. Cenu Championa bílých vín tradičně předává hejtman Jiří Šulc. V minulých ročnících tato ocenění získaly Ryzlink rýnský, VZH 2003 (2004, Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem s.r.o.) Ryzlink rýnský, PS 2003 (2005, Školní statek Mělník) a Tramín červený, VZB 2005 (2006, ZD Sedlec u Mikulova).

Ústecký kraj podporuje organizátory Vinařských Litoměřic, ORTOPEDICKÉ CENTRUM s.r.o. v Ústí nad Labem, od prvního ročníku, jenž proběhl v roce 2003. Pro každý z nich umožnil bezplatné užití znaku Ústeckého kraje a od roku 2004 každoročně přispívá na zajištění Vinařských Litoměřic dotací ve výši 200 tisíc korun.

V současné době má vinařská oblast Čechy 66 registrovaných vinařských obcí, v nichž je registrováno 174 pěstitelů, obhospodařujících 713,3 ha vinic. Vinařská oblast Čechy se skládá ze dvou podoblastí, Litoměřické a Mělnické. V Litoměřické podoblasti je 29 vinařských obcí, vinice o rozloze 281 ha obdělává 59 registrovaných pěstitelů. V současné době se ve vinařských oblastech Litoměřicka, Roudnicka a Mostecka pěstují odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, oblíbené je také Rulandské bílé a šedé a Tramín. Produkce červených vín je poměrně omezená, pěstuje se zde převážně Svatovavřinecké (Sant Lorenc), Modrý Portugal (Portugieser) a Rulandské modré.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Soutěžící vína byla před porotci skryta
Soutěžící vína byla před porotci skryta

Práci porotců v kongresovém sále roudnického Amber hotelu sv. Vavřinec charakterizovalo soustředěné hodnocení 369 soutěžních vín
Práci porotců v kongresovém sále roudnického Amber hotelu sv. Vavřinec charakterizovalo soustředěné hodnocení 369 soutěžních vín

5. ročník Vinařských Litoměřic představili (zleva) Antonín Králíček z MZE ČR, Zdeněk Kubínek, starosta Roudnice nad Labem, hejtman Jiří Šulc, Pavel Kacerovský z Ortopedického centra s.r.o. a litoměřický starosta Ladislav Chlupáč
5. ročník Vinařských Litoměřic představili (zleva) Antonín Králíček z MZE ČR, Zdeněk Kubínek, starosta Roudnice nad Labem, hejtman Jiří Šulc, Pavel Kacerovský z Ortopedického centra s.r.o. a litoměřický starosta Ladislav Chlupáč

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 28.3.2007 / 28.3.2007 | Zveřejnit od-do: 27.3.2007-27.4.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém