Orientační nabídka


 

V Ústeckém kraji se vyřizují adopce nejrychleji v ČR

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyřízení žádosti o adopci dítěte nebo o jeho umístění k pěstounům trvá v kraji průměrně 18 měsíců od podání žádosti, v některých případech stačí na vyřízení pouze půl roku.
 

 
 

V Ústeckém kraji se vyřizují adopce nejrychleji  v ČR

Tisková zpráva ze dne 19.9.2003

 

Děti z dětských domovů nebo kojeneckých ústavů, jejichž nadějí do kvalitnějšího života je náhradní rodina, se v Ústeckém kraji ke svým adoptivním rodičům nebo pěstounům dostávají ve srovnání s ostatními kraji nejrychleji. Vyřízení žádosti o adopci dítěte nebo o jeho umístění k pěstounům trvá od jejího podání průměrně 18 měsíců. „Jsou ale případy, kdy žadatel o adopci nijak neupřesňuje jaké má dítě být, nerozhoduje u něho národnost, barva vlasů a očí nebo pohlaví dítěte a nijak zvlášť se ani nezajímá o minulost rodičů. Takové žádosti, a nejsou  ojedinělé, vyřizujeme i do šesti měsíců,“ uvádí vedoucí odboru sociálních věcí Anna Horká.

            Počty dětí, které mohou najít náhradní rodiče nebo pěstouny, ale zaostávají za počty podaných žádostí. Od roku 2002 do pololetí letošního roku Krajský úřad Ústeckého kraje kladně vyřídil 112 žádostí o adopci a dalších přibližně sto ještě neuzavřel: „Vhodných dětí je vzhledem k charakteristice kraje hodně. Jedná se o takzvaně právně volné děti, jejichž počty nám hlásí dětské domovy a kojenecké ústavy. I v Ústeckém kraji ale platí, že žadatelé upřednostňují zejména malé děti, u těch odrostlejších se zajímají, jestli netrpí poruchami chování,“ vysvětluje Anna Horká.

            Skutečnost, že v Ústeckém kraji je doba pro umístění dítěte do náhradní rodiny nejkratší, vidí zaměstnanci krajského odboru sociálních věcí zejména ve skladbě obyvatelstva, v níž je velmi početně zastoupena skupina žijící na nízké životní úrovni. Dalším výrazným činitelem je vysoká porodnost mezi matkami, které své děti odkládají hned po jejich narození; velmi těsně to souvisí s  příhraniční prostitucí. V databázi Krajského úřadu Ústeckého ovšem existují i žádosti, jejichž vyřízení trvá déle. Obecně jsou pravidla taková, že pokud krajský odbor sociálních věcí pro dítě nenajde vhodnou rodinu ve své databázi, žádost je okamžitě  rozeslána do ostatních krajů. Pokud se ani v ostatních krajích nepodaří do čtvrt roku vhodné dítě nalézt, takto nevyřízená žádost je postoupena do databáze ministerstva práce a sociálních věcí, které ji nejpozději po dalších šesti měsících předává Úřadu pro mezinárodní právní ochranu dětí v Brně. „Do Brna ale putují jen ty žádosti, kde náhradní rodiče buď výslovně uvedou, že přijmou i dítě z ciziny nebo naopak děti vhodné k osvojení v České republice, které nemají na území republiky povolen trvalý pobyt,“ objasňuje Anna Horká.

            Doba vyřizování adopcí nebo žádostí o pěstounskou péči bude v Ústeckém kraji ještě kratší, výhled se kterým pro rok 2004 počítá odbor sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje je 12 měsíců. Zkrácení této doby umožní rychlejší průběh psychologických a zdravotních šetření, které musí před příchodem nového člena rodiny absolvovat jak osvojované děti, tak i noví rodiče. „U budoucích rodičů mimo jiné zjišťujeme, jestli se v minulosti nedostali do konfliktu se zákonem takovým způsobem, který by ovlivnil budoucí výchovu dítěte nebo jestli jsou schopni vytvořit dítěti vhodné rodinné prostředí. Prvořadým úkolem odboru není hájit zájmy žadatelů, ale zájmy dětí,“ uzavřela problematiku osvojování dětí vedoucí krajského odboru sociálních věcí Anna Horká.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.9.2003 / 19.9.2003 | Zveřejnit od-do: 19.9.2003-19.10.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém