Orientační nabídka


 

V Sasku na jezeře i na rypadle

Pravidelná setkávání představitelů Ústeckého kraje s vedením Zemského ředitelství Sasko pokračovala tentokrát na německé straně, a to u města Görlitz, kde se dříve intenzivně těžilo hnědé uhlí a dnes se zde nachází jedno z místních rekultivačních jezer. Hlavním tématem tedy byla právě rekultivace krajiny po ukončení těžby a výměna zkušeností.
Tisková zpráva ze dne 21. července 2023
01
 

 
 

„V Sasku už mají útlum těžby za sebou a mají tedy zkušenosti jak s napouštěním jezer, tak s jejich využitím. Zajímavý je také dopad vzniku nových jezer na okolní krajinu a klima. Máme s našimi sousedy podobná témata k řešení a je vždy zajímavé dozvědět se, jak se s tím vypořádávají na druhé straně hranice,“ řekl k návštěvě hejtman Jan Schiller, který vedl delegaci Ústeckého kraje.

Kromě jednání, na kterém se řešila nejen krajina po těžbě, ale také se vzpomínalo na lesní požár národního parku, od kterého právě uplynul jeden rok, byla na programu prohlídka technické památky – odstaveného velkorypadla z bývalého hnědouhelného lomu. Porovnávala se také legislativní nastavení, která se v obou zemích liší. Delegace hovořily také o společném mezinárodním projektu na téma hornictví, budoucího využívání Fondu pro spravedlivou transformaci a přípravě vysokorychlostní tratě.

V závěru hejtman pozval saské kolegy v čele s prezidentkou Reginou Kraushaar do Ústeckého kraje, kde by se tentokrát mohlo hovořit o těžbě ještě probíhající.

1
Společné jednání, po boku hejtmana Jana Schillera je ředitel KÚ Jiří Holub

2

Hejtman Jan Schiller s prezidentkou Reginou Kraushaar u odstaveného velkorypadla

3

4
Společná fotografie zástupců Ústeckého kraje i Zemského ředitelství Sasko

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 21.7.2023 / 21.7.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém